Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Palestijnse in Nederland bij Cordaid en Pax Christi

Datum nieuwsfeit: 14-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CORDAID

Hanan Ashrawi in Nederland bij Cordaid en Pax Christi

PERSBERICHT

Den Haag/Utrecht, 10 mei 2001

HANAN ASHRAWI, EEN PALESTIJNSE MET VISIE, DAAGT EUROPA UIT TOT

HANDELEN
Palestijnse bezoekt Nederland op uitnodiging van Cordaid en Pax Christi Nederland

Onder de naam Europe: payer or player? houden Cordaid en Pax Christi Nederland maandag 14 mei een debat over het conflict in het Midden-Oosten. Hoofdspreekster is Hanan Ashrawi, lid van de Palestijnse Wetgevende Raad en secretaris generaal van MIFTAH, een organisatie actief op het terrein van mensenrechten en democratie. Ashrawi werd bekend als woordvoerster van de Palestijnen tijdens de eerste Intifada en het Oslo-vredesproces begin jaren negentig. Sindsdien speelt zij een belangrijke rol bij politieke en maatschappelijke processen.

Het Palestijns Israëlisch conflict wordt steeds grimmiger. Bij de escalatie van het geweld en de toenemende economische crisis in de Palestijnse gebieden kan Europa niet aan de zijlijn blijven staan. Een geprononceerd, politiek engagement van de EU is meer dan ooit geboden. Het vloeit ook voort uit de betrokkenheid van de EU bij het Oslo-proces en dient mede gebaseerd te zijn op de substantiële economische banden van de EU met de regio. De EU is de belangrijkste handelspartner van Israël.

Het is positief dat de EU het geweld krachtig heeft veroordeeld. Cordaid en Pax Christi Nederland betreuren het dat de EU deze woorden tot nu toe niet bekrachtigd heeft met concrete maatregelen. Artikel 2 van de verschillende Associatieverdragen tussen de EU en landen rond de Middellandse Zee stelt het respect voor mensenrechten door beide partijen centraal en dreigt bij het ontbreken van een krachtig signaal een lege huls te worden.

Welke bijdrage kan en moet de EU leveren om het geweld te stoppen. Wat is de rol van Nederland en welke kansen biedt het Belgisch voorzitterschap de tweede helft van dit jaar?

Behalve Hanan Ashrawi bestaat het discussiepanel uit prof. dr. Paul de Waart (emeritus-hoogleraar Volkenrecht), dhr. T. Declercq (oud lid van het Belgisch parlement en voorzitter van de Midden-Oosten Werkgroep van Pax Christi Vlaanderen), dhr. R. Simons (oud-correspondent in het Midden-Oosten) en politici van onder meer D66, Groen Links en de PvdA. Het debat wordt voorgezeten door dhr. R. Simons.

Tijd: maandag 14 mei, van 14.30 tot 17.00 uur
Plaats: Cordaid, Lutherse Burgwal 10, Den Haag

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corporate Communications Cordaid, tel 070 3136 334 of 06-23749162.

10 mei 01 12:12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie