Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AWT moet volgens Ministerie OC&W meer gezag verwerven

Datum nieuwsfeit: 14-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: AWT moet meer gezag verwerven

14 mei 2001

PERSBERICHT NR. 064

Evaluatiecommissie Adviesraad voor het Wetenschaps- en technologiebeleid:
AWT MOET MEER GEZAG VERWERVEN

De Adviesraad voor het Wetenschaps- en technologiebeleid (AWT) moet meer gezag verwerven door meer draagvlak voor haar adviezen te creëren. Zowel het wetenschapsveld als het bedrijfsleven moet meer betrokken worden bij de samenstelling van de raad. De betrokken departementen, EZ en OCenW, moeten vaker een beroep doen op de raad voor strategische adviezen. Tot deze conclusies komt de tijdelijke evaluatiecommissie onder voorzitterschap van dr. K.L.L.M. Dittrich, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht. Minister Jorritsma en minister Hermans hebben het evaluatierapport aan de Tweede Kamer gestuurd en beraden zich op een reactie.

De AWT heeft tot taak de regering en de Staten-Generaal te adviseren over wetenschaps- en technologiebeleid. De evaluatiecommissie vindt dat er grote behoefte is aan een onafhankelijk adviesorgaan op dit terrein. De huidige AWT vervult deze rol weliswaar, maar zijn adviezen kunnen aanzienlijk aan gezag winnen als ze sterker analytisch en cijfermatig onderbouwd zijn en als in een vroeg stadium expertise uit het veld bij de analyse wordt betrokken.

De evaluatiecommissie adviseert het veld ook zoveel mogelijk te betrekken bij de benoeming van de leden. De wetenschappelijke leden kunnen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) aan de minister van OCenW worden voorgedragen. Voor de leden uit het bedrijfsleven zou het Forum Techniek en Wetenschappen de voordracht bij de minister van EZ kunnen verzorgen. Daarnaast adviseert de commissie de leden tegen vergoeding meer tijd te laten besteden aan het raadswerk.

Sinds 1997 is de AWT ook verantwoordelijk voor verkenningen op zijn terrein. De commissie vindt dat onafhankelijke advisering de enige taak van de AWT hoort te zijn en dat de verkenningen alleen als instrument daarvoor gebruikt moeten worden. Verder vindt de commissie dat het secretariaat van de AWT geen sturende maar vooral een procesondersteunende taak zou moeten hebben.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie