Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Vrouwenbond teleurgesteld over commissie-Donner

Datum nieuwsfeit: 14-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV Vrouwenbond teleurgesteld over commissie Donner

PERSBERICHT FNV VROUWENBOND

Nationaal Actieplan Combinatiescenario enige echte oplossing voor verminderen van arbeidsongeschiktheid.

De FNV Vrouwenbond is zeer teleurgesteld over de uitkomsten van de discussie in de commissie Donner. Een jaar lang praten heeft geen oplossing aangedragen voor de werkelijke problemen. Die moeten namelijk worden gezocht in de arbeidsomstandigheden, werkdruk en overbelasting.

De Vrouwenbond heeft zojuist een uitgebreid onderzoek naar oorzaken en risico's op arbeidsongeschiktheid van vrouwen afgerond en gaat de uitkomsten daarvan binnenkort presenteren aan de Tweede Kamer. Door dit onderzoek is meer zicht ontstaan op de risico's die vrouwen lopen om arbeidsongeschikt te worden. Maar vooral ook is nagegaan wat er kan worden gedaan om dat risico te verminderen.

Donners voorstellen helpen niet om arbeidsuitval van vrouwen te verminderen. De oplossing die nu wordt aangedragen helpt arbeidsongeschiktheid niet voorkomen en maskeert wat er echt aan de hand is in deze volledig gestresste samenleving. Er is een groot maatschappelijk probleem gaande van steeds meer moeten en kunnen waar vooral vrouwen het slachtoffer van dreigen te worden. De huidige maatschappij verwacht van vrouwen dat zij een diversiteit aan zowel betaalde als onbetaalde taken voor hun rekening nemen. Zonder dat er voldoende voorzieningen gerealiseerd zijn, zonder dat er sprake is van een eerlijke verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Terwijl de werkdruk juist in sectoren waar veel vrouwen werken gigantisch groot is.

Dat moet spaak lopen als de problemen niet bij de kern worden aangepakt. Naast vermindering van werkdruk en verbetering van arbeidsomstandigheden moet er snel een nationaal actieplan combinatiescenario komen. Een allesomvattend plan voor een moderne samenleving waarin een goed evenwicht tussen arbeid, zorg en vrije tijd uitgangspunt van bestaan is en waarvoor overheid, werkgevers en vakbonden samen de verantwoordelijkheid willen nemen.

De FNV Vrouwenbond gaat zich de komende tijd sterk maken voor dit plan en verwacht dat parlementariërs zich meer aangesproken zullen voelen om te komen tot een fundamentele oplossing dan te kiezen voor een cosmetische ingreep in de WAO.

Meer informatie: FNV Vrouwenbond, Tineke van der Kraan (voorzitter) tel. 020-5816398/5816394, 06-20106052 of 072-5714550 (privé) E-mail: (fnvvrouw@xs4all.nl)

14 mei 01 12:12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie