Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ondernemersklimaat Latijns-Amerika aanzienlijk verbeterd

Datum nieuwsfeit: 14-05-2001
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 072
Datum: 14-05-2001

ONDERNEMERSKLIMAAT LATIJNS-AMERIKA AANZIENLIJK VERBETERD

Door de politieke stabiliteit en de economische hervormingen is het ondernemersklimaat in Latijns-Amerika de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat is de belangrijkste conclusie uit de nota "Latijns-Amerika, ontwikkelingen en perspectieven" van het ministerie van Economische Zaken die vandaag wordt gepresenteerd. Naast de verdergaande democratisering heeft het proces van structurele hervormingen in de gehele regio geleid tot vermindering van handelsbarrieres belastinghervormingen, privatisering van bedrijven enz. Met name Mexico, Argentinie, Chili en Brazilie onderscheiden zich positief.
In het algemeen geldt dat de recente macro-economische ontwikkelingen in Latijns-Amerika worden gekenmerkt door toenemende economische bedrijvigheid en groei. Wel zijn er grote verschillen tussen de landen. Zo kende Mexico bijvoorbeeld een groei van 7%, terwijl Ecuador een negatieve groei van -1% in 2000 had. Ondanks de relatief gunstige vooruitzichten blijven er een aantal structurele risico's bestaan voor de economische ontwikkeling in Latijns-Amerika. Zo is de regio voor export nog altijd erg afhankelijk van primaire producten, waardoor men onderhevig is aan sterke schommelingen in de wereldprijs. Ook is men nog altijd erg afhankelijk van buitenlandse investeringen doordat de binnenlandse besparingen nog steeds laag zijn. Verder vormen de inkomensongelijkheid in de regio en de gerichtheid op de Verenigde Staten een risico.
In de nota worden de Nederlandse handels- en investeringsrelaties met Latijns-Amerika in beeld gebracht. Deze zijn in vergelijking met de rest van de wereld beperkt. De export naar de regio herstelt licht na een terugval in 1996. Brazilie blijft veruit de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse goederen, op afstand gevolgd door Mexico en Argentinie. In het algemeen is Latijns-Amerika meer een regio voor investeringen dan voor export.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie