Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale conferentie in A'dam over data-archivering

Datum nieuwsfeit: 14-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Amsterdam, 11 mei 2001

2001 A Data Odyssey

Van 14 tot en met 19 mei vindt in Amsterdam een internationale conferentie plaats over data-archivering, datatoegang en data-infrastructuur voor de maatschappijwetenschappen. De conferentie, die de titel 2001 A Data Odyssey draagt, brengt specialisten uit alle werelddelen samen om te praten over de recente ontwikkelingen op het terrein van onderzoeksinfrastructuur.

In vergelijking tot de exacte wetenschappen zijn data voor maatschappelijk onderzoek veel diverser en moeilijker te vergelijken. Een belangrijke doorbraak die besproken zal worden is de recent ontwikkelde standaard voor metadata voor surveyonderzoek. Gebruik van deze standaard DDI (Data Documentation Initiative) betekent dat elke databeschrijving, waar en door wie ook gemaakt, op internationaal niveau uitgewisseld kan worden.

De rode draad door de conferentie is internationale samenwerking betrefende drie inhoudelijke thema's, te weten: toekomst van de data-archivering, toegang tot data en nieuwe data. Hierbij kan men denken aan het dilemma van privacybescherming. De burger is bezorgd om zijn privacy bij het ongeoorloofd koppelen van gegevens. Toch biedt juist deze koppeling ongekende mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. De vraag is hoe data-archieven zich opstellen in deze nieuwe digitale omgeving en hoe blijven ze wetenschappers de juiste weg wijzen naar voor het onderzoek relevante informatie.

Maandag en dinsdag vinden er diverse workshops plaats. Het congresgedeelte zal woensdag 16 mei om 9 uur geopend worden door Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De organisatie is in handen van het Wetenschappelijk Statistisch Agentschap van NWO en NIWI-Data-archieven. De conferentie vindt plaats onder auspiciën van IASSIST (International Association for Social Science Information Service & Technology) en de IFDO (International Federation of Data Organisations).

Meer informatie kunt u vinden op de website van de conferentie: www.niwi.knaw.nl/us/ia2001/home.htm

Contactpersoon is:
dhr. Ron Dekker
tel. 070-3151 930 (NWO), 06-5132 5428

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie