Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijdrage funderingsherstel voor Haarlem 13 miljoen

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

bijdrage funderingsherstel uit Knelpuntenpot ISV onvoldoende

Haarlem redelijk tevreden met 13 miljoen

De gemeente Haarlem is voorlopig tevreden over de bijdrage van 13 miljoen uit de Knelpuntenpot van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Staatssecretaris Remkes van Volkhuisvesting heeft nu het voorstel om ruim 40 miljoen gulden te verdelen over de 6 gemeenten Haarlem, Dordrecht, Gouda, Schiedam, Leiden en Waddinxveen gegoten in de vorm van een gezamenlijk getekende overeenkomst, die maandag 7 mei 2001 door de betrokken wethouders werd ondertekend. Voor Haarlem is de bijdrage echter onvoldoende voor het gehele programma voor funderingsherstel als antwoord op de zogenaamde palenpest.

De gemeente Haarlem is daarom maar ten dele enthousiast over deze bijdrage. Wethouder Jan Haverkort heeft de overeenkomst ondertekend omdat uitstel niet langer verantwoord is; de overeenkomst gaat immers over de periode 2000-2005 en we zitten al ver in 2001. Daarnaast heeft meegewogen dat de overeenkomst over 6 gemeenten gaat en Haarlem ook vanuit de belangen van de andere 5 gemeenten het noodzakelijk vindt dat de knoop nu wordt doorgehakt.

De gemeente Haarlem betreurt het dat na 4 jaar hard werken de overeenkomst, de verdeling van de gelden en de omvang van het bedrag weinig recht doet aan het in Haarlem bestaande probleem. Wij moeten constateren dat de aanpak van het probleem in Haarlem, die op zich succesvol is, weinig indruk maakt in Den Haag en geen basis vormt voor de bijdrage, die Haarlem nu krijgt. In het Ontwikkelingsprogramma heeft Haarlem aangegeven de omvang van de huidige aanpak te willen verruimen. Naast de 20 miljoen gulden die de gemeente daarvoor in de ISV gelden heeft gereserveerd vroegen we 35 miljoen gulden uit de knelpuntenpot. Met de 13 miljoen gulden van het Rijk ziet de gemeente Haarlem nog niet hoe zij dit opgehoogde programma kan realiseren.

Gevolgen

De gevolgen voor de aanpak van de funderingsproblematiek zijn als volgt:

* Toezeggingen aan de eigenaren die voorkomen op de zogenaamde fuco-lijst zullen worden nagekomen.

* Eigenaren zullen zich moeten realiseren dat de subsidies na 2005 zullen vervallen.

* Er zal een voorstel komen voor uitbreiding van de woningen die met subsidie kunnen worden hersteld danwel gesloopt.

De verantwoordelijk wethouder Haverkort komt op korte termijn met een nieuw voorstel over de aanpak van funderingsproblematiek

Geschiedenis

Bijna 4 jaar geleden is Haarlem begonnen met het onder de aandacht brengen van de funderingsproblematiek bij het Rijk. De toenmalige staatssecretaris Tommel was niet geheel ongevoelig. In de Tweede Kamer kwam er een motie Luchtenveld waarin gevraagd werd aan de staatssecretaris aandacht te besteden aan dit probleem. Haarlem heeft in die 4 jaar samen met de VNG hard gewerkt om inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek. Met een aantal gemeenten zijn wij gezamenlijk opgetrokken, waarvan de 6 genoemde gemeenten in het voorjaar van 2000 een aanvraag hebben ingediend.

15 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie