Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid-Holland reserveert 38 miln. voor stedelijke vernieuwing

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

15-05-2001
Provincie reserveert 38 miljoen voor stedelijke vernieuwing Vijftien projecten gehonoreerd

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland reserveren dit jaar 38 miljoen gulden voor stedelijke vernieuwing. Dit geld wordt verdeeld over 15 projecten. De Zuid-Hollandse gemeenten vragen bij elkaar veel meer geld voor stedelijke vernieuwing dan de provincie beschikbaar heeft. Gedeputeerde Marcel Vissers vindt dat veel gemeenten zich geweldig hebben ingezet om in korte tijd een stedelijke vernieuwingsbeleid te ontwikkelen. GS hebben bij hun keuze vooral gekeken naar de sociale, economische en milieu-aspecten van de projecten.

Het is voor het eerst dat gemeenten geld uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) ontvangen op basis van concrete projecten. Vierenveertig zogeheten projectgemeenten hebben voor 98 projecten geld gevraagd. In het totaal gaat het om circa 300 miljoen gulden. Dit bedrag is vele malen hoger dan het provinciaal beschikbare budget van circa 53 miljoen gulden voor de periode tot 2005. Verwacht wordt dat gemeenten voor volgend jaar nog eens tientallen aanvragen zullen indienen.

Gedeputeerde Marcel Vissers is enthousiast over de ontvangen aanvragen: "De gemeenten hebben een geweldige prestatie neergezet. In een korte tijd hebben zij een stedelijke vernieuwingsbeleid ontwikkeld, waarin verschillende beleidsvelden samen komen; een integraal beleid. Ik merk dat gemeenten zelf ook enthousiast over deze aanpak zijn. Verder is het opvallend dat de gemeenten voor kwaliteit van hun bestaand stedelijk gebied zo'n hoog ambitieniveau neerzetten. De gemeenten kiezen voor kwaliteit en niet voor de gemakkelijkste oplossing."

Toetsing
Over de beoordeling van de aanvragen door de provincie zegt de gedeputeerde: "Wij hebben alle aanvragen zeer zorgvuldig getoetst. Wij hebben de daarvoor bedoelde procedures gebruikt en hebben alle projecten die voor een provinciale bijdrage in aanmerking komen ter plaatse bekeken. Overigens is het wel zo dat wij aan een aantal gemeenten vragen om hun projecten nog op een aantal onderdelen nader te onderbouwen"

Het provinciale besluit betekent dat het meeste geld naar projecten gaat die zijn gericht op de herstructurering van naoorlogse woonwijken. Daarnaast wordt ook geld gereserveerd voor gemeenten die het bestaand stads- of dorpsgebied beter willen laten functioneren. Zes projecten die een ISV-reservering krijgen, ontvangen ook een bijdrage voor bodemsanering en 22 gemeenten ontvangen gelden voor de sanering van geluidhinder.

De provincie en een aantal gemeenten, waarvan de aanvragen niet zijn gehonoreerd, gaan gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Het gaat om acht gemeenten die een goed beleid voor de gemeente als geheel hebben ontwikkeld, maar waarvan de ingediende projecten niet hoog genoeg scoorden. Mogelijk kan zo'n gemeente bijvoorbeeld door een integralere aanpak van het project of het kiezen van een ander projectgebied - dit najaar alsnog een project indienen waarvoor geld gereserveerd wordt. Voor de verdelingsronde in 2002 is nog 15 miljoen gulden beschikbaar. Dit bedrag kan worden aangevuld met vrijkomende middelen uit het provinciaal stadsvernieuwingsfonds.

Projecten in kleine kernen en drie gemeenten met projecten die betrekking hebben op bedrijfverplaatsingen en de herstructurering van bedrijventerreinen
krijgen vanwege hun aard naar verwachting ook in de toekomst geen ISV-geld, maar worden indien mogelijk op een andere wijze ondersteund. Het provinciale budget voor kleine kernen, het provinciale project Duurzaam Economisch Ruimtegebruik en het ontwikkelingsfonds bedrijventerreinen kunnen daarbij een rol spelen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie