Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nelly Maes roept op tot vrede en dialoog in Baskenland

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Nelly Maes roept op tot vrede en dialoog in Baskenland (15/05/01)

Als ondervoorzitter van de groep Groenen/Europese Vrije Alliantie (EVA) en als waarnemer ter plaatse heeft Nelly Maes (VU&ID) een verklaring afgelegd voor de pers over de overwinning van de gematigde, democratische nationalisten in Baskenland. Het is hoedanook een overwinning voor de democratie en de dialoog en een nederlaag voor het geweld en de centralistische machtspolitiek van Aznar.

De overwinning van de gematigde nationalisten PNV en EA was veel groter dan verwacht. Voor de stembusgang had de coalitie PNV-EA verklaard dat het behalen van 30 zetels een overwinning zou betekenen. De coalitie behaalde 33 zetels (op 75), geen absolute meerderheid weliswaar. Zij zijn in ieder geval aan zet om een regering te gaan vormen.

De politieke arm van de ETA, de EH, verloor de helft van zijn electoraat en ziet hierdoor het geweld scherp afgestraft door de kiezer. Ook premier Aznar ziet zijn ambitie om de verschillende regio's in Spanje meer onder het centralistische Madrileense gezag te krijgen, mislukken. Meteen is het resultaat in Baskenland ook een boodschap aan de andere constitutionele regio's in Spanje om via de weg van geleidelijkheid en vrede te blijven streven naar meer autonomie.

"Ik roep iedereen op om de democratische wil van het Baskische volk te respecteren en om het vredesproces in Baskenland een stabiele basis te geven. Bovendien roep ik de Europese unie op om, gezien het resultaat van de verkiezingen, te participeren in dit vredesproces op een duidelijke en onpartijdige manier om op die manier eindelijk een einde te kunnen stellen aan het geweld." Aldus europarlementslid Nelly Maes die tijdens de slotmanifestatie van de zusterpartijen PNV en EA 7.000 democratische nationalisten toesprak in Bilbao.

Auteur:
Lid van het Europees Parlement
Nelly Maes

Meer informatie:
Contactpersoon: günther dauwen
Telefoon: 02/284.71.87
Fax: 02/284.91.87
E-post: (gdauwen@europarl.eu.int)
Url: www.nmaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie