Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Derde zitting van de samenwerkingsraad

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

EU - Republic of Moldova : Cooperation Council / 3rd meeting Press Release: Brussels (15-05-2001) - Press: 182 - Nr: 8539/01


Brussel,
15 mei 2001

8539/01 (Presse 182)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

DERDE ZITTING VAN DE SAMENWERKINGSRAAD

EU-MOLDAVIË

(Brussel, 15 mei 2001)

De Samenwerkingsraad EU-Moldavië heeft op dinsdag 15 mei 2001 zijn derde zitting gehouden. De zitting werd voorgezeten door de minister-president van de Republiek Moldavië, de heer Vasile TARLEV (
1). De minister van Buitenlandse Zaken van Zweden en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie, mevrouw Anna Lindh, leidde de delegatie van de Europese Unie. De Europese Commissie was vertegenwoordigd door adjunct-directeur-generaal, mevrouw DAY.

De derde zitting van de Samenwerkingsraad bood de onlangs aangestelde Moldavische regering en de EU een geschikte gelegenheid om de grondslag te leggen voor een verdere versterking van de betrekkingen tussen de twee partijen. De partijen kwamen overeen de uitvoering van de PSO even krachtdadig en doeltreffend voort te zetten, inzonderheid wat de aanpassing van de wetgeving en de wetshandhaving betreft. De Samenwerkingsraad onderstreepte dat succes op deze gebieden de integratie van Moldavië in de internationale gemeenschap zou versterken en de weg zou banen naar een gemeenschappelijke vrijhandelszone.

Beide partijen waren het eens over het belang van samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken, meer bepaald bij het aanpakken van de gemeenschappelijke problemen in verband met mensenhandel, illegale immigratie, drugshandel en de smokkel van goederen zoals sigaretten en alcohol.

De EU beklemtoonde het belang van meer buitenlandse rechtstreekse investeringen in Moldavië om de Moldavische economie te ontwikkelen en sterke zakelijke banden met de EU tot stand te brengen. Juridische en administratieve hervormingen moeten een investeringsvriendelijk klimaat helpen ontstaan.

De EU feliciteerde Moldavië met de geslaagde afronding van de onderhandelingen voor de toetreding tot de WTO. Zij stelde voor dat nu vooral werk wordt gemaakt van de toepassing van de conclusie uit de gezamenlijke haalbaarheidsstudie over een vrijhandelszone met de bedoeling dat er snel vooruitgang zichtbaar is.

Andere prioriteiten voor de periode tot de volgende zitting van de Samenwerkingsraad zullen bestaan in gezamenlijke inspanningen op het gebied van de aanpassing van de wetgeving en de wetshandhaving, samenwerking in douaneaangelegenheden en grensoverschrijdende samenwerking alsook de strijd tegen de criminaliteit.

De ministers hielden een nuttige gedachtewisseling over politieke kwesties van wederzijds belang, meer bepaald over de politieke situatie in Moldavië en het buitenlands beleid van de Moldavische regering, en ook over Transdnjestrië en het Stabiliteitspact.

Wat Transdnjestrië betreft, ziet de EU een bemoedigend teken in de hervatting van contacten op het hoogste niveau tussen Chisinau en Tiraspol. Zij gelooft dat indien beide partijen blijk blijven geven van deze politieke wil, een wederzijds bevredigende oplossing van het geschil over Transdnjestrië haalbaar is. De EU dringt er bij de Russische Federatie op aan zich te houden aan de verbintenis die zij bij de OVSE-Top van Istanboel is aangegaan om haar troepen tegen eind 2002 volledig uit Moldavië terug te trekken.


Footnotes:

( 1) De Moldavische delegatie omvatte tevens:


- vice-minister-president en minister van Economie en Hervormingen, de heer Andrei CUCU,


- minister van Buitenlandse Zaken, de heer Nicolae CERNOMAZ.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie