Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twee tuimelaarbaby's in Dolfinarium

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 15 MEI 2001

Twee tuimelaarbaby's in Dolfinarium

In De Lagune van Dolfinarium Harderwijk is op zaterdag 12 mei om 8:00 uur dolfijn Roxie bevallen van een baby. Op Moederdag, zondag 13 mei jl., beviel dolfijn Molly van een jong. De Tuimelaar baby's hebben de eerste kritische uren goed doorstaan en zijn nu begonnen aan het eerste levensjaar. Het geslacht van de pasgeborenen is nog niet bekend.

Spannend eerste levensjaar

Voor de dolfijnenbaby's zullen de komende dagen, weken, maanden en zelfs jaren extra spannend zijn. In de natuur overleeft tenslotte slechts een klein percentage van de geboren dolfijnen en de kans dat de nu geboren baby's het gaan redden is niet veel groter. De oorzaak hiervan is, dat jonge dolfijnen vanaf de geboorte vrijwel geen weerstand van zichzelf hebben. Ze bouwen dit in de loop van hun leven op, onder meer via de moedermelk. Het jong zoogt gemiddeld tot en met zijn tweede levensjaar.

Begin dit jaar is de groep dolfijnen in De Lagune in twee groepen verdeeld. Dit is gedaan in verband met de verwachtte bevallingen. In februari 2001 beviel moeder Honey van een zoon, K'wisa genaamd. Moeder Roxie en moeder Molly hebben goed kunnen afkijken bij Honey en kunnen nu zelf hun moederschap in praktijk brengen.

Allebei uit Florida

Moeder Roxie kwam in 1997 vanuit Seaworld Orlando in Florida naar Harderwijk. Inmiddels is zij 14 jaar oud. Zaterdag 12 mei jl. beviel zij van haar eerste kind. Moeder Molly, tevens afkomstig uit Florida, is 23 jaar. Ook zij beviel zondagochtend 13 mei jl. van haar eerste baby. Zowel de moeders als de kinderen maken het goed. Beide baby's wegen tussen de 12 en 14 pond. Het zogen is goed op gang gekomen. De jonge dieren zwemmen constant in de slipstream van hun moeders. De groep reageert op dit moment goed en houdt zich netjes afzijdig. De trainers houden alle gegevens van de moeders, de baby's en de groep nauwlettend in de gaten en alles wordt geregistreerd.

De Lagune is een biotoop, waar de natuur z'n gang kan gaan. Nergens anders bestaat een natuurlijk dolfijnenonderkomen voor dolfijnen, zeeleeuwen, vissen en andere zeedieren samen, met een dergelijk uniek ecosysteem van 7.500 m2 groot en gevuld met 15 miljoen liter zeewater. De Lagune is in 1997 aangelegd en beantwoordt volledig aan haar destijds beoogde doelstellingen: een ecologisch leefgebied waar een natuurlijk evenwicht bestaat tussen de dieren en de andere organismen die er leven. Elk jaargetijde is er anders en biedt eigen specifieke kenmerken. De afgelopen vier jaar is De Lagune de geboorteplaats geworden van 7 dolfijntjes, en daarmee een succesvolle "breeding pool", een andere eveneens belangrijke doelstelling van De Lagune.

Kraamvisite

Bezoekers zijn van harte welkom om de dolfijnenbaby's te komen bezichtigen. Moeders en kinderen zwemmen zichtbaar rond in De Lagune van Dolfinarium Harderwijk. Dolfinarium Harderwijk is geopend t/m 6 januari 2002 (m.u.v. eerste Kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag), dagelijks van 10:00 uur tot 18:00 uur. De kassa's sluiten om 16:00 uur.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie