Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid Holland positief over Mainportontwikkeling Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

14-05-2001

Provincie positief over besluit Mainportontwikkeling Rotterdam

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland reageert positief op het besluit van het kabinet om de aanleg van de Tweede Maasvlakte en van de 750 ha natuur en recreatie ruimtelijk mogelijk te maken.
De provincie is trekker van het project 750 ha natuur en recreatie, dat deel uitmaakt van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Het omvat de realisatie van natuur en recreatie in een gebied van 600 ha op Midden-IJsselmonde en in een gebied van 150 ha ten noorden van Rotterdam.
Het college maakte haar positieve reactie bekend in de collegevergadering op 15 mei. Hierin werd gesproken over het besluit van het kabinet van 11 mei 2001 om Deel 1 van de Planologische Kernbeslissing plus Mainportontwikkeling Rotterdam (PKB+/PMR) vast te stellen.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten Deel 1 van de PKB+/PMR met een positief advies voor te leggen aan de Provinciale Staten van Zuid-Holland, die op 27 juni aanstaande vergaderen. In dit advies vraagt zij bij Provinciale Staten ook aandacht voor de financiële aspecten. Hoewel het formeel nog niet aan de orde is, zou de provincie eventueel bereid zijn voor de 750 ha natuur en recreatie 20 miljoen gulden aan eigen middelen beschikbaar te stellen, op voorwaarde dat er van rijkszijde de bereidheid wordt uitgesproken minimaal 80 % van de voorbereidings- en uitvoeringskosten van de 750 ha natuur en recreatie voor haar rekening te nemen.

Volgens het college ligt er nu een evenwichtig samengesteld pakket : de aanleg van een Tweede Maasvlakte, het project Bestaand Rotterdams Gebied, en het door de provincie geleide project 750 ha Natuur en recreatie. Het college toonde zich tevreden dat het kabinet de ideeën van de provincie voor de 750 ha natuur en recreatie qua strekking integraal in de PKB+/PMR heeft overgenomen. Gedeputeerde Staten spraken bovendien hun waardering uit voor de wijze waarop in dit traject met andere partijen is samengewerkt.

Het college benadrukte op 15 mei dat het nu met name om ruimtelijke ordening gaat, maar dat er ook een apart projecten-traject moet worden onderscheiden. Dit is nu nog niet aan de orde, maar is voor het vervolg van groot belang, omdat het gaat om het maken van afspraken over de daadwerkelijke uitvoering van de in de PKB+/PMR opgenomen en ruimtelijk vastgelegde voornemens. Een centrale plaats in dit tweede traject zal worden ingenomen door:

* de discussie over de financiering van de realisering van de 750 ha natuur en recreatie;

* de discussie over de vragen wie de opdracht tot het aanleggen van de Tweede Maasvlakte zal geven, wie de Tweede Maasvlakte zal exploiteren en welke positie het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam zal innemen;

* de discussie over de bereidheid van het rijk om een financiële bijdrage te geven aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte, de hoogte van die bijdrage en de voorwaarden waaronder die verstrekt zal worden.

De provincie werkt momenteel aan een plan van aanpak voor het vervolg van het project 750 ha Natuur en recreatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie