Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Horeca rekent op ruimer MKZ-noodfonds

Datum nieuwsfeit: 15-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 15 mei 2001

Noodfonds voor door mkz getroffen ondernemers
Horeca rekent op ruimer mkz-noodfonds

WOERDEN - 15 mei 2001 - Koninklijk Horeca Nederland reageert gematigd optimistisch op de recent gedane toezegging van de Ministerraad `dat er een Noodfonds komt voor door de mond- en klauwzeercrisis getroffen ondernemers'.

"Wij vinden het niet meer dan rechtvaardig dat er een Fonds komt waarop bedrijven binnen én buiten de landbouwsector aanspraak kunnen maken. Daarmee is er erkenning van het feit dat er ook buiten de agrarische sector grote schade is geleden. Gezien de geleden schade vinden wij het bedrag van 25 miljoen gulden, dat de rijksoverheid in beginsel in het Fonds stort, véél te laag."

Dit bedrag kan oplopen tot 60 miljoen gulden, op voorwaarde dat provincie en bedrijfsleven 35 miljoen gulden in het Noodfonds storten. Hiermee kan het totale bedrag voor het Noodfonds oplopen tot 95 miljoen gulden.

Koninklijk Horeca Nederland vindt de eis dat het bedrijfsleven moet bijpassen uiterst merkwaardig. "Gezien de schade die het bedrijfsleven al lijdt is het een sigaar uit eigen doos om datzelfde bedrijfsleven om een bijdrage te vragen". De schade in de horeca is geschat op 745 miljoen gulden.

De brancheorganisatie probeert al maanden lang - samen met Toerisme Recreatie Nederland, RECRON, HISWA en VNO-NCW - een tegemoetkoming te krijgen voor de schade die horecaondernemers lopen. Die krijgen nu immers de rekening gepresenteerd voor het feit dat overheid en landbouwsector 10 jaar geleden willens en wetens het risico namen om, ter bescherming van de landbouw-export, de veestapel niet te enten tegen MKZ. Een bedrijfstak als de horeca, die in omvang en potentie vele malen groter is dan de landbouwsector, plukt daar nu mede de wrange vruchten van.

Voor meer informatie:
Ans Groenewegen, hoofd Communicatie en Persvoorlichting, tel. 0348 - 489 457,
mobiel: 06 51 55 41 94

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie