Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stork levert nieuwe materiaal 'Glare' voor superjumbo Airbus

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Bron: Stork Groep NV
Zoek soortgelijke berichten
Stork Groep NV

Naarden, 16 mei 2001

'Belangrijke doorbraak voor Nederlandse luchtvaartindustrie'

Stork levert nieuwe materiaal 'Glare' voor superjumbo Airbus

Stork/Fokker is door Airbus Industrie geselecteerd voor de levering van rompdelen voor de A380, de nieuwe generatie vliegtuigen voor 555 passagiers. 'Dit is een zeer belangrijke doorbraak in de toepassing van een innovatief materiaal in de luchtvaart en daarmee een belangrijke impuls voor de Nederlandse luchtvaartindustrie', aldus Storks bestuursvoorzitter Aad Veenman. De levering betreft het bovengedeelte van de romp. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het nieuwe lichtgewicht materiaal 'Glare' (glass fibre reinforced), een laminaat van aluminium en vezels dat ontwikkeld is in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Met deze levering is voor Stork een omzet gemoeid van ca. EUR 30 miljoen per jaar voor een tijdsduur van naar verwachting tientallen jaren, te beginnen in 2005.

De Stork Aerospace groep heeft een principeovereenkomst met Airbus m.b.t. deelname in het A380 programma, waardoor Stork Aerospace 2,5% van de totale ontwikkeling en productie van de A380 coördineert. Een groot deel daarvan betreft de eigen competentie van Stork Aerospace, bestaande uit het bovengenoemde pakket en - naar verwachting - structurele delen van de vleugel en elektrische deelsystemen. Airbus besloot in december 2000 definitief tot het lanceren van de A380 op basis van (tot op heden) 62 'firm commitments' van acht luchtvaartmaatschappijen. De volledig nieuwe dubbeldeks superjumbo zal in 2004 voor het eerst de lucht ingaan en kan begin 2006 in bedrijf worden genomen.

Ten behoeve van Glare investeert Stork - naast ontwerp- en ontwikkelingsinspanningen - EUR 40 miljoen in een nieuwe productiefaciliteit bij werkmaatschappij Fokker Aerostructures in Papendrecht.

De Stork Aerospace groep realiseerde in 2000 EUR 584 miljoen omzet van de totale Stork omzet van EUR 2,6 miljard.

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors
Tel. 035 - 695 75 55

NB: Meer informatie over dit onderwerp kan worden verstrekt tijdens en na de bijeenkomst vanmiddag (16.00 uur) ter gelegenheid van de opening van het FMLC (Fibre Metal Laminates Centre of Competence) in Delft (Kluyverweg 6, 2629 HT Delft). Van Airbus zijn daar te gast de heren Jürgen Thomas, voormalig Senior Vice President van het A380 programma, en J. Hinrichsen, Director Structures A380. Stork/Fokker zal daar vertegenwoordigd zijn door Aad Veenman (Voorzitter Raad van Bestuur), Hans Berends van Loenen (Directeur Stork Aerospace Industries) en Kees de Koning (Directeur Fokker Aerostructures).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie