Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Preventieteam keurmerk Veilig Wonen in Arcen en Velden

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Limburg-Noord: Arcen en Velden 16-05-2001 Politiepreventieteam van start

Preventieteam Politiekeurmerk Veilig Wonen start in Arcen en Velden

VENLO - De politie Limburg-Noord is in mei 1999 in samenwerking met de gemeenten Venlo, Helden, Kessel, Arcen en Velden in het district Venlo gestart met het inbraakpreventieproject Politiekeurmerk Veilig Wonen. Thans is de beurt aan de gemeente Arcen en Velden. Op woensdag 23 mei 2001 wordt vanaf 20.00 uur in het gemeenschapshuis de Kiêsstolp, Schoolstraat 29 te Velden een voorlichting gegeven over dit project voor alle particuliere woningbezitters van de gemeente. Ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur. Tevens krijgen deze bewoners een schriftelijke uitnodiging in de bus om een gratis preventieadvies aan te vragen. Speciaal opgeleide preventieadviseurs zullen op aanvraag de komende weken gratis en vrijblijvende adviezen geven aan de woningbezitters van deze gemeente. De adviezen zullen voornamelijk betrekking hebben op het verbeteren van de organisatorische en bouwkundige voorzieningen in en rond de woning met betrekking tot veiligheid in de meest ruime zin.

Elk jaar wordt er in Nederland ongeveer 100.000 keer ingebroken. Ook in het politiedistrict Venlo is het aantal woninginbraken en de pogingen daartoe een groot maatschappelijk probleem. De gevolgen hiervan beperken zich niet alleen tot de materiele schade. De schending van de privacy bij een woninginbraak levert vaak veel psychische schade op bij de slachtoffers. Reden voor de politie Limburg-Noord om in het districtelijk driehoeksoverleg (politie, gemeenten en justitie) Venlo het Politiekeurmerk Veilig Wonen projectmatig in te voeren als onderdeel van de integrale veiligheidszorg. De werkgroep Politiekeurmerk Veilig Wonen werd ingesteld onder voorzitterschap van mr. drs. S.W.Th. Huisman, burgemeester van de gemeente Kessel. De werkgroep is samengesteld uit deelnemers van de gemeenten, woningbouwcorporaties, politie, het seniorenplatform en burgers.

Voordelen

Van het totaal aantal inbraken wordt 90% gepleegd door de zogenaamde gelegenheidsinbreker. Dat is een inbreker die werkt met klein gereedschap. Hij wil snel zijn slag slaan zonder gehoord of gezien te worden. Hij besluit tot een inbraak als hij een woning ziet waar vermoedelijk op eenvoudige wijze buit te halen is. Hij houdt dan ook niet van een goede verlichting, degelijk hang- en sluitwerk en oplettende buren.

Een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen is uitstekend beveiligd. Niet alleen tegen inbraak maar ook tegen persoonlijk letsel als gevolg van brand. Het inbraakrisico daalt zelfs met ongeveer 90 %. Veel verzekeraars geven daarom korting op de premie van de inboedelverzekering. Huizen en buurten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen stijgen bovendien in waarde. Een bijkomend voordeel is het feit dat bewoners weer aandacht hebben voor hun woonomgeving. Een garantie dat er niet wordt ingebroken is het Politiekeurmerk Veilig Wonen niet. Het is wel een garantie dat de kans op een geslaagde inbraak met vele tientallen procenten afneemt. Dat geeft toch weer een extra gevoel van veiligheid.

Certificaat Veilige Woning

In overleg met een van de preventieadviseurs wordt een afspraak gemaakt waarna een schriftelijk advies wordt opgesteld. Ook wordt aan de bewoners informatie verschaft over hang- en sluitwerkspecialisten en beveiligingsbedrijven die benaderd kunnen worden om het advies uit te voeren. Aan dit advies zijn geen kosten verbonden. Als bij controle door het preventieteam de woning aan de gestelde normen voldoet, krijgt de woning het certificaat Veilige Woning. Dit certificaat geeft recht op korting op de premie van de inboedelverzekering. De kosten van het advies worden gedragen door de deelnemende gemeenten en de politie. De uitvoeringskosten van de geadviseerde maatregelen zijn voor rekening van de bewoner.

Preventieteam

De preventieadviseurs gaan binnenkort van start in de gemeente Arcen en Velden. De betrokken bewoners zullen hierover nog schriftelijk worden uitgenodigd. Het preventieteam is gehuisvest aan de Havenkade 19 in Venlo en is van maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 16.00 uur bereikbaar onder telefoonnummer 077 359 65 35. De preventieadviseurs zijn herkenbaar aan hun uniform en zijn in het bezit van een legitimatiebewijs afgegeven door de districtschef Venlo.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie