Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reitsma wordt burgemeester van Wymbritseradiel

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Reitsma wordt burgemeester van Wymbritseradiel

Het CDA-kamerlid Jacob Reitsma wordt per 1 juni aanstaande benoemd als burgemeester van de gemeente Wymbritseradiel in Friesland. Deze gemeente, die 16.000 inwoners telt, heeft als hoofdstad IJlst en ligt ten zuidwesten van Sneek.

De in Emmeloord woonachtige Jacob Reitsma zit sinds 1986 voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij was in de afgelopen jaren veel voor het CDA in beeld, omdat hij woordvoerder was in belangrijke debatten als die over de Bijlmerenquête, de nieuwe Belastingwet en het rekeningrijden. Voordat Reitsma lid werd van de Tweede Kamer was hij vanaf 1978 lid van de gemeenteraad van de Noordoostpolder, waarvan sinds 1981 als fractievoorzitter en in 1986 nog als wethouder.

Voor de Fries Reitsma is de gemeente Wymbritseradiel meer dan alleen maar mooi omdat het een Friese gemeente betreft. Reitsma werd als kamerlid namelijk ook bekend, omdat hij de Elfstedentocht op verschillende manieren aflegde: per schaats, per fiets, maar ook te voet. IJlst is één van de Friese elf steden.

Reitsma: "Ik vind het natuurlijk jammer dat ik deze periode in de Kamer niet kan afmaken, omdat het aanvankelijk nogal onzeker was of ik er aan kon beginnen: een hertelling was nodig om het CDA haar 29e zetel te bezorgen. Maar, zoals zo vaak met mooie kansen: ze komen niet op een moment dat je het zelf voor het kiezen hebt. Voor mij is burgemeester worden van Wymbritseradiel een hele mooie kans. Het biedt me niet alleen de mogelijkheid om terug te gaan naar Friesland, en dan ook nog naar één van de elf steden, maar bovenal een kans om weer actief te worden op het lokale politieke niveau. De kennis en ervaring die ik in de Tweede Kamer heb opgedaan op de terreinen Verkeer en vervoer, Landbouw en fiscaliteit, kan ik nu heel direct benutten voor de mensen van Wymbritseradiel. Bovendien heb ik in de afgelopen vijftien jaar in Den Haag een uitgebreid netwerk opgebouwd wat mij prima van pas kan komen op mijn nieuwe plek."

Reactie Jaap de Hoop Scheffer
CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer vindt dat de gemeente Wymbritseradiel 'met Jacob Reitsma 'een geweldige Friese burgemeester' binnenhaalt. Voor de CDA-fractie betekent het vertrek van Reitsma een 'aderlating aan kennis en kunde'.

De Hoop Scheffer: "Ik wens Jacob Reitsma op de eerste plaats veel succes en geluk toe in zijn nieuwe functie. Wymbritseradiel valt te feliciteren met deze benoeming. Ze krijgen een burgemeester met een ruime ervaring in het openbaar bestuur en met een uitgebreid Haags netwerk. In de fractie zullen we Jacob's kennis en kunde op de terreinen verkeer en vervoer, fiscaliteit en landbouw, en natuurlijk zijn geweldige Friese tongval, bijzonder missen. Gegeven de geweldige ligging van zijn gemeente in het elfstedenparcours zou ik Jacob willen zeggen: '"It giet oan"!'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie