Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IOC-lab in Keulen vindt verontreinigde voedingssupplementen

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


IOC-lab in Keulen vindt verontreinigde voedingssupplementen

Het door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geaccrediteerde laboratorium in Keulen heeft de afgelopen twee jaar verschillende voedingssupplementen geanalyseerd op de aanwezigheid van dopinggeduide stoffen. Uit een voorlopige analyse van 153 verschillende niet hormonale supplementen bleek dat 18 producten zogenaamde pro-hormonen bevatten, terwijl dit niet op het etiket was vermeld.

Van de geanalyseerde supplementen bleek 11,8% dopinggeduide stoffen te bevatten zonder dat daar melding van werd gemaakt op het etiket. De 153 supplementen die geanalyseerd zijn, waren in het merendeel van de gevallen aangeleverd door sporters die reeds betrokken waren bij een dopingzaak. Het betrof dus een groep met een "verhoogd risico". Het betrof een verscheidenheid aan verschillende soorten voedingssupplementen waaronder: creatine, carnitine, zinc, pyruvaat, glutamine, chrysine, tribulus terrestris en BCAA.

De resultaten zijn in maart gepresenteerd tijdens de "Manfred Donike Workshop" in Keulen, genoemd naar de oud-directeur van het Keulse lab. Het is een uitbreiding van een vorig jaar gepubliceerd artikel in het Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin Deze resultaten benadrukken nogmaals dat (top)sporters, die in aanmerking kunnen komen voor een dopingcontrole, voorzichtigheid moeten betrachten bij het gebruik van supplementen. Sporters en hun medische begeleiders worden hier reeds sinds 1999 voor gewaarschuwd.

De resultaten uit Keulen krijgen een vervolg. Het lab is inmiddels bezig met het analyseren van 600 verschillende voedingssupplementen op de aanwezigheid van stoffen die tot een positieve dopingcontrole kunnen leiden. Het heeft hiervoor begin dit jaar een bijdrage van $75.000 ontvangen van het IOC. De resultaten van dit onderzoek worden begin 2002 verwacht.

Meer informatie over onderzoeken naar nandrolon

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie