Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA niet tevreden over Financiële Jaarverslagen van Rijk

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA niet tevreden over Financiële Jaarverslagen van Rijk

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is niet tevreden over de Financiële Jaarverslagen van het Rijk. Naar de mening van de christen-democraten beantwoordt het proces niet aan het doel en wordt er op deze manier veel energie gestoken in 'iets wat tot nu toe weinig oplevert'.

Financieel woordvoerder Jan Peter Balkenende: "Vorig jaar hebben we het kabinet nog de voordeel van de twijfel gegeven, omdat het de eerste keer was en er nog ervaring met een nieuwe manier van werken moest worden opgedaan, maar nu kan dat excuus niet meer gelden. We staan nog steeds achter de wens dat het beleid beter op zijn effect moet worden beoordeeld, maar hebben niet het gevoel dat we er op deze manier echt een vinger achter krijgen. Neem bijvoorbeeld de zorg, toch een voorbeeld waarbij het resultaat te kwantificeren moet zijn: geen echte duidelijkheid over de daadwerkelijke afname van de wachtlijsten. Dan valt dus niet te beoordelen dat die 5.6 mld. extra goed besteed is geweest. Datzelfde geldt voor agenten en arbeidsmarktbeleid."

Het argument van het ministerie van Financiën dat het onlangs gesloten begrotingsakkoord een bewijs is van het nut van de beleidsverantwoording, omdat op deze manier niet uitgegeven geld opnieuw kon worden ingezet, noemen de christen-democraten 'gezocht'. Balkenende: "Het feit dat veel geld niet uitgegeven is, is er eerder een bewijs van dat er nog steeds teveel bureaucratie en regelgeving van de overheid is die de mensen in het veld verhinderen het geld daadwerkelijk in handen te krijgen. Kortom, veeleer een bewijs van het falen van de overheid dan het succes ervan."

Iets wat ook het nut van de verantwoording ondergraaft, is de kwaliteit van de ramingen.
Balkenende: "Bij de economische groei ging men uit van 2,5%, dat is uiteindelijk 4% geworden. Voor het EMU-saldo was -0,5% voorzien, dat werd uiteindelijk +1,5%. De premie-ontvangsten vallen bijvoorbeeld 5,75 mld. hoger uit dan voorzien, waarvan er wel 1,7 mld. uit de AOW is gekomen."

Iets dat de duidelijkheid ook niet ten goede komt is het schuiven van geld over de schotten van de verschillende financiële sectoren: zorg, sociale zekerheid en de begroting in enge zin. "0,9 mld. van SoZa wordt nu over de sectoren heen geschoven voor nieuw beleid", aldus Jan Peter Balkenende.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie