Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advertenties NVZ: bonden betreuren spelverruwing

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Advertenties NVZ: bonden betreuren spelverruwing (16 mei)

De vijf bonden in de ziekenhuizen betreuren het dat de werkgevers in de ziekenhuizen (NVZ) zijn overgegaan tot verdere spelverruwing in het conflict over de CAO-ziekenhuizen. De NVZ plaatst vandaag en de komende dagen een aantal (anonieme) advertenties waarin ze salarissen presenteren die mensen in de zorg verdienen. Hun conclusie is dat de salarissen en andere arbeidsvoorwaarden voor werknemers elke vergelijking gemakkelijk aankunnen. In de zorg verdien je goed, en de zorg verdient het, aldus de NVZ.
De bonden betreuren deze aanpak, omdat te hoge salarissen worden gepresenteerd, waardoor een verkeerd beeld ontstaat van de inkomens van werknemers in de zorg. De bonden roepen de NVZ op zich aan de feiten te houden.

Op actiebijeenkomsten van de bonden vandaag hebben werknemers in de ziekenhuizen laaiend gereageerd op de cijfers van de NVZ. Als ik daar recht op heb, dan moet ik even bij mijn directeur langs en heb ik nog een boel tegoed, was een veelgehoorde uitspraak. De verschillen lopen op tot ruim 30 procent.
Het maximum salaris van een algemeen verpleegkundige, een groot deel van de werknemers in de ziekenhuizen, bedraagt namelijk geen 5.998,- bruto per maand (zoals in de advertentie vermeld), maar in de meeste gevallen 4.603,- .Dat is een verschil van ruim 30 procent. Dit verschil ontstaat omdat, bijvoorbeeld in het geval van de algemeen verpleegkundige, ten onrechte de onregelmatigheidstoeslag wordt meegerekend. Dat is een toeslag voor avond-, weekend- of nachtdiensten en komt in alle bedrijfstakken voor. Het is niet gebruikelijk, ook niet in andere bedrijfstakken, om dat in het salaris op te nemen. Ook mensen die alleen overdag werken ontvangen die toeslag niet. Verder wordt het eindsalaris van schaal 45 aangehouden, terwijl het overgrote deel van de verpleegkundigen in schaal 40 zit. En tenslotte is een algemene loonsverhoging van 5 procent in het bedrag meegenomen. Blijkbaar een voorschotje op de uitkomst van de CAO-onderhandelingen. Volgens de bonden zijn dit praktijken waar niemand iets mee opschiet en die slechts tot verscherping van het CAO-conflict leiden.

De bonden willen een goede CAO afsluiten met de NVZ, waarin de werknemers een marktconforme loonsverhoging krijgen, met daar bovenop een plus. Een plus die nodig is om het werken in de ziekenhuizen aantrekkelijker te maken. Die plus moet er toe leiden dat het personeel zich beter gewaardeerd voelt en niet massaal de sector verlaat en ook voor nieuwkomers aantrekkelijk is. De bonden zijn van mening dat met dit pakket absoluut niet wordt overvraagd. Het is een verantwoord pakket waar werknemers in de ziekenhuizen recht op hebben.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie