Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boscertificatensysteem compenseert uitstoot CO2 in bos

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Meer bos en compensatie CO2-uitstoot door Boscertificaten

8 mei 2001 - Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij geeft met directeur Van Woerkom van de ANWB en waarnemend directeur Van Heijst van Staatsbosbeheer op 16 mei het startsein voor een nieuw systeem dat de uitstoot van CO2 compenseert in bos: het Boscertificatensysteem. Op verzoek van de staatssecretaris heeft het Nationaal Groenfonds dit systeem gebruiksklaar gemaakt. De ANWB en Staatsbosbeheer zijn de eerste organisaties die er gebruik van maken. Boscertificaten zijn in Nederland een eerste initiatief van handel in uitstoot van CO2. Dit systeem is met het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu tot stand gebracht.

Bedrijven met een eigen wagenpark kunnen via het Nationaal Groenfonds in Boscertificaten investeren om zo hun CO2-emissie te compenseren. Het Groenfonds sluit contracten met boseigenaren, die daarmee de verplichting aangaan een nieuw bos aan te leggen en duurzaam te beheren voor een periode van tenminste 50 jaar. Met de Boscertificaten wordt er een relatie gelegd tussen het klimaatprobleem veroorzaakt door de CO2-emissie en de aanleg van nieuw bos. Bomen binden de koolstof uit de kooldioxide en zetten dit om in hout. Het nieuwe bos komt bovendien natuur, recreatie en landschap ten goede.

De ANWB en Staatsbosbeheer ondertekenen 16 mei met het Groenfonds de eerste contracten Boscertificaten en investeren daarmee in de aanleg van nieuw bos in Nederland. Op die manier compenseren zij de CO2-uitstoot van hun bedrijfswagens. Beperking van emissies door reductie van het aantal verreden kilometers en het brandstofverbruik vormen voor veel beheerders van wagenparken inmiddels al onderdeel van het bedrijfsinterne milieuzorgsysteem. Compensatie van de resterende CO2-emissie door de aanschaf van Boscertificaten is hierop een logisch sluitstuk.

CO2 (kooldioxide) is schadelijk voor het milieu. Daarom moet de CO2-emissie worden verminderd door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. De Boscertificaten geven een nieuwe mogelijkheid om onvermijdbare CO2emissie te compenseren in nieuw bos. krijgen van andere beheerders van wagenparken en van bedrijven die naast vermindering van energiegebruik de onvermijdbare CO2-uitstoot van hun productieproces willen compenseren.

Mededeling voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie