Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verdrag met Zuid-Afrika over sociale zekerheid ondertekend

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Verdrag met Zuid-Afrika over sociale zekerheid

Nr. 2001/84
16 mei 2001

Verdrag met Zuid-Afrika over sociale zekerheid ondertekend

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Zuid-Afrikaanse minister van Sociale Ontwikkeling Skweyiya hebben vandaag een verdrag ondertekend over sociale zekerheid. In het verdrag staan afspraken over de controle op de verstrekking van socialeverzekeringsuitkeringen. Op grond van de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, zijn dergelijke afspraken een voorwaarde om een Nederlandse
socialeverzekeringsuitkering in het buitenland te kunnen (blijven) ontvangen.

Het gaat om uitkeringen in het kader van de Algemene nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet, de Ziektewet en de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ. De AOW wordt wel zonder meer in het buitenland uitbetaald, tot maximaal het bedrag waarop een gehuwde pensioengerechtigde recht heeft. Voor het hogere bedrag waarop een alleenstaande AOW-er recht heeft of voor de partnertoeslag is het wel noodzakelijk dat een verdrag is gesloten over de controle op de verstrekking van de uitkeringen.
De Wet beperking export uitkeringen kent overigens een overgangstermijn van drie jaar, wat betekent dat mensen die voor 1 januari 2000 in Zuid-Afrika woonden tot nu toe ook zonder dit verdrag een socialeverzekeringsuitkering konden ontvangen. In Zuid-Afrika wonen ongeveer 2500 mensen die een Nederlandse uitkering ontvangen.

De afspraken in het verdrag gaan onder meer over de vaststelling van de identiteit, leefvorm en het inkomen van de betrokkene of van de partner, de samenloop van uitkeringen, de beoordeling van (de mate van) arbeidsongeschiktheid en het vaststellen van het bestaan en de leeftijd.

16 mei 01 09:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie