Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Na anderhalve maand MKZ-afsluiting bossen in Ede weer open

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Goed bericht ruim anderhalve maand na MKZ-afsluiting Bossen in gemeente Ede weer open

De bossen en natuurterreinen in de gemeente Ede zijn weer open voor het publiek. Gingen eind april de bossen open ten zuiden van de A12, vanaf dinsdag 15 mei is ook het andere bos- en natuurgebied toegankelijk. Eind maart ging de natuur op slot om het risico op verspreiding van het mond- en klauwzeervirus tegen te gaan. De afsluitingen, linten en MKZ-waarschuwingsborden zijn al weg of worden dezer dagen nog weggehaald.

Overleg met boseigenaren

De openstelling van de bossen en natuurgebieden is het directe gevolg van een advies van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Volgens het ministerie is het niet meer nodig de bossen afgesloten te houden, nu het ruimen van de bedrijven in Kootwijkerbroek nagenoeg voltooid is. De gemeente Ede heeft contact gezocht met andere eigenaren van bossen en natuurgebieden zoals het Gelders Landschap, Natuurmonumenten, het Nationale Park De Hoge Veluwe, Staatsbosbeheer en het Ministerie van Defensie. Op grond van die informatie hebben burgemeester en wethouders dinsdagochtend besloten tot openstelling van de bossen en natuurgebieden over te gaan.

Ongetwijfeld zullen veel mensen blij zijn met deze maatregel, niet in het minst de horeca, de recreatiesector en het midden- en kleinbedrijf. Natuurliefhebbers, recreanten en toeristen kunnen nu net als voorheen weer op veel plekken op de Veluwe terecht, waar dat de afgelopen anderhalve maand verboden was. Uiteraard gelden de maatregelen die altijd al in de natuur van kracht waren, zoals het aangelijnd houden van honden. Tevens wordt een ieder verzocht zich bij het bezoek aan een recreatie- of natuurterrein aan de richtlijnen van de eigenaar/beheerder te houden.

MKZ-toezichtsgebieden

Helaas heeft het Ministerie van LNV niet alle voorschriften en maatregelen veranderd of versoepeld. Er is nog steeds sprake van het MKZ-toezichtsgebied Kootwijkerbroek waarin een aantal belemmeringen voor bijvoorbeeld het vervoer van vee en dieren blijft bestaan. Daardoor is in het grootste deel van de gemeente Ede (voornamelijk ten noorden van de N224) paardrijden op de openbare weg nog niet toegestaan.

Voor het MKZ-toezichtsgebied Oene (Noord-Veluwe e.d.) geldt zelfs dat de bossen dinsdag nog niet opengesteld zijn. Er gelden ook nog steeds adviezen van het Ministerie hoe met het MKZ-risico om te gaan.

Voor meer informatie over MKZ-maatregelen kan men terecht op de Internetpaginas van het Ministerie van LNV (www.minlnv.nl/mkz) en het algemene, gratis LNV-publiekstelefoonnummer 0800-1156.Ede, 16 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie