Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forse kritiek op toename EU-subsidie tabaksindustrie

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Albert Jan Maat: forse kritiek op toename EU-subsidie voor tabaksindustrie

CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat (landbouw) is tevreden met de hoofdlijnen van de ontwerp-landbouwbegroting van de Europese Unie. Hij heeft wel forse kritiek op de toegenomen subsidie voor de tabaksindustrie. Maat reageert hiermee op een presentatie van de ontwerpbegroting door Europees Commissaris Michaele Schreyer.

Forse reserve voor gevolgen landbouwcrises
Maat: "Het werd tijd, maar ik ben blij dat de realiteitszin voor de landbouwbegroting van de EU weer aanwezig is. Zo is een forse reserve opgenomen voor mogelijke veeziekte-uitbraken (1 miljard euro) en is een bedrag van 1,2 miljard euro voor de gevolgen van de rundvleescrisis uitgetrokken. Daarmee is inhoud gegeven aan het voorstel van de Europese christen-democraten, dat ik als rapporteur voor de landbouwbegroting in november vorig jaar heb gepresenteerd. Ook is het beloofde bedrag voor schoolfruit (9 miljoen euro) en schoolmelk (81 miljoen euro) opgenomen. Daarmee is gevolg gegeven aan de gecombineerde actie die het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma en ik vorig jaar hebben gevoerd tegen de plannen om het verstrekken van melk op scholen te schrappen. "

Albert Jan Maat wil verlaging hectaretoeslag tabakstelers Albert Jan Maat heeft forse kritiek op het feit dat aan steun voor de tabaksteelt binnen de EU bijna 1 miljard euro wordt uitgetrokken: "Het tabaksbeleid van de EU blijkt letterlijk dweilen met de kraan open. Wij hebben zojuist in de zogenaamde tabaksrichtlijn vastgesteld dat op ieder pakje sigaretten afschrikwekkende foto´s moet worden gezet, om het gebruik van tabaksproducten te ontmoedigen. Tegelijkertijd geeft de EU aan tabakstelers de hoogste hectaretoeslag die er bestaat. Ik zal zeker bij de parlementaire behandeling weer amendementen indienen om dit te verlagen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie