Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag uitreiking vakbondsrechtenprijs aan Dr. Taye (ETA)

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
for ; Wed, 16 May 2001 12:02:04 +0000 (GMT) Message-Id: <5.0.2.1.0.20010516140218.009feec0@mail.nieuwsbank.nl> X-Sender: (pim.pressin@mail.nieuwsbank.nl) X-Mailer: QUALCOMM Windows Eudora Version 5.0.2 Date: Wed, 16 May 2001 14:02:22 +0200 To: (dienst@nieuwsbank.nl) From: "www.fnv.nl" (by way of Pim Halkes ) Subject: www.fnv.nl: berichtenservice Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"Dr. Taye ontroerd door vakbondsrechtenprijs mondiaal - (Mascha.Spanjers@fnv.nl)


Dr. Taye Woldesmiate was zichtbaar ontroerd toen hij vorige week uit handen van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal de vakbondsrechtenprijs kreeg uitgereikt. Dr. Taye kreeg de prijs voor zijn werk als voorzitter van de onafhankelijke Ethiopische onderwijsbond, de ETA. Dr. Taye Woldesmiate was zichtbaar ontroerd toen hij vorige week uit handen van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal de vakbondsrechtenprijs kreeg uitgereikt. Dr. Taye kreeg de prijs voor zijn werk als voorzitter van de onafhankelijke Ethiopische onderwijsbond, de ETA.

Dr. Taye, zoals hij wordt genoemd, zit al sinds 1997 in de gevangenis van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij werd vanwege zijn vakbondswerk veroordeeld tot 15 jaar cel, maar dankzij de prijs is er weer hoop. De internationale aandacht voor de zaak, van de FNV, maar ook van het internationale beroepssecretariaat voor de onderwijssector Education International en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, heeft geleid tot het heropenen van het proces. Op 31 mei dient zijn hoger beroep. De FNV overlegt met de Nederlandse ambassade in Ethiopië over het sturen van waarnemers om erop toe te zien dat het proces eerlijk verloopt.

Dr. Taye is voortdurend onderwerp van pesterijen in de gevangenis. Zo mag hij geen kranten lezen, geen gebruik maken van de gevangenisbibliotheek en mag hij geen les geven op de gevangenisschool. Vooral dat laatste is voor hem, als vakbondsleider van de onderwijsbond en als iemand die zo begaan is met het Ethiopische onderwijs, erg moeilijk te verteren. Toen FNV's beleidsmedewerker Afrika Peer Coret hem in oktober opzocht in de gevangenis, was hij erg verbitterd over zijn situatie en over de toekomst van vakbonden in Ethiopië. Maar vorige week leek hij een ander mens. Peer Coret: "Hij was zichtbaar ontroerd door de prijs en door alle steun die hij ontvangt van de internationale vakbeweging. Het gaat een stuk beter met hem nu, hij kan weer lachen, grapjes maken en hij heeft hoop voor de toekomst. Hij zei tegen mij: "Al stoppen ze me in een doos, ik red het wel hier en vandaag kan sowieso niet meer stuk!".

De Febe Elisabeth Velasquez-prijs, zoals de vakbondsrechtenprijs officieel heet, wordt een keer in de twee jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van f10.000,-. Twee jaar geleden kreeg de Wit-Russische Maria Alieva de prijs uitgereikt op de FNV-conferentie: 'Oog en oor voor Oost-Europa'.


Deze e-mail is een resultaat van uw abonnement op www.fnv.nl/berichtenservice. Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/mondiaal .


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie