Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Raadsvoordracht Voorjaarsnota 2001 - gemeente Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 16-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|

Raadsvoordracht Voorjaarsnota 2001

- PDF bestand

- Word bestand

Voorjaarsnota 2001

Het college van B&W heeft op dinsdag 15 mei de voorjaarsnota 2001 vastgesteld: de voorstellen aan de gemeenteraad over de verdeling van de nieuwe financiële ruimte voor ten minste het komende jaar. Het voorstel vloeit voort uit de beraadslagingen dit voorjaar tussen het college en de akkoordpartijen (PvdA, VVD, GroenLinks en D66) in het licht van het meerjarenperspectief 2002-2005.

Het gaat voor 2002 om een incidenteel (dus eenmalig) bedrag van 83,7 miljoen (184,45 miljoen gulden) en een structureel bedrag van 26,9 miljoen (59,28 miljoen gulden). Daarnaast komt uit het mobiliteitsfonds 15,8 miljoen (34,82 miljoen gulden), uit het investeringsbudget stedelijke vernieuwing 133,5 miljoen (294,2 miljoen gulden) en uit het vereveningsfonds 68,2 miljoen (150,29 miljoen gulden) beschikbaar.

Het college stelt voor de structurele ruimte in ieder geval voor het resterende deel van de prioriteiten van het programakkoord aan te wenden. Daarnaast wordt, als gevolg van eerdere besluitvorming en aangenomen moties, 3,47 miljoen (7,65 miljoen gulden) besteed aan o.a. een vluchtelingenverzamelgebouw en de aankoop van AT5. Ook voor de incidentele ruimte geldt dat in eerste instantie de resterende in het programakkoord opgenomen bedragen worden betaald. Verder is geld beschikbaar voor posten die op grond van eerdere besluitvorming onontkoombaar zijn, zoals metroconciërges, de bodemsanering van de Volgermeerpolder, een fietsvoorziening naar Muiden en hulp aan de wederopbouw van Sarajevo.

Vanuit het investeringsbudget stedelijke vernieuwing wordt vooral ruimte gemaakt voor de stedelijke ontwikkeling van de zuidelijke IJ-oevers, 13,60 miljoen (29,97 miljoen gulden), terwijl het geld afkomstig uit het vereveningsfonds, 68,20 miljoen (150,29 miljoen gulden), wordt voorgesteld te gebruiken voor de nieuwbouw van de bibliotheek. Het geld in het mobiliteitsfonds gaat vooral naar voorzieningen voor fietsers en verkeersveiligheid.

Nadat al deze bedragen van de beschikbare ruimte zijn afgetrokken blijft nog een aanzienlijk onverdeeld bedrag over. In het raadsdebat over de voorjaarsnota kan de gemeenteraad hiervan aangeven in welke richtingen dit moet worden besteed.

Behandeling in de raadscommissie is op 31 mei en in de gemeenteraad op 20 en 21 juni.

© gemeente Amsterdam - 16-05-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie