Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium vinex Haarlemmermeer in de toekomst

Datum nieuwsfeit: 17-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlemmermeer
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 15 mei 2001

SYMPOSIUM TOOLENBURG-ZUID; VINEX IN DE TOEKOMST Erik van Egeraat, Winy Maas, Sjoerd Soeters en Steven Holl presenteren hun ideeën

Als laatste van de vier grote Vinex locaties in Haarlemmermeer staat de gemeente op het punt om Toolenburg-Zuid te ontwikkelen. Toolenburg-Zuid wordt een doorkijk naar woonconcepten van morgen en wil een alternatief bieden voor de gangbare Vinexwijk. Hiervoor zijn de bestaande processen op een andere manier georganiseerd met als resultaat een manifest waarin tien actuele thema's over bouwen, wonen en landschapuitgewerkt zijn. Donderdag 17 mei '01 presenteren vier architectenbureaus hun uitwerking voor Toolenburg-Zuid tijdens het openbaar symposium; 'De Reus maakt zich op'. Van de plannen wordt uiteindelijk één plan uitgevoerd.
Het manifest Toolenburg-Zuid is het eindresultaat van een debattenreeks met marktpartijen, politiek en deskundigen en vormt als stedenbouwkundigplan het uitgangspunt voor verdere ontwikkeling. De concrete planvorming is gestart op grond van de volgende tien actuele thema: zelfbewuste omgang met de polder, intensivering van de buitenwijk, doorbreken van de monofunctie van het wonen op buurt- en wijkniveau, afscheid van de wijkgedachte, flexibiliteit en hybriditeit, de uniformiteit voorbij, vormgeven aan de netwerkstad, ontsluiting op alle niveaus, bouwen voor de 21ste eeuw, integratie van het landschap en de intensivering van het groen. Deze thema's zijn door vier architectenbureaus uitgewerkt tot een tastbare vorm waarbij wonen in de 21ste eeuw centraal staat. Het bureau dat de beste invulling geeft aan de thema's en daarbij rekening houdt met, onder andere, functiemenging, vrije indeelbaarheid en ruimte voor mobiliteit, krijgt de opdracht het plan uit te voeren.
Tooleburg-Zuid kan zich ontrekken aan het oude Vinex-regime omdat Haarlemmermeer naar alle waarschijnlijkheid al vóór 2005 voldoet aan de taakstelling van het Rijk om 17.400 woningen te bouwen. Hierdoor ontstaat meer ruimte en tijd waardoor de bouwlocatie de thema's kan behandelen die normaal gesproken in het gehaaste en/of routineuze bouwproces niet of nauwelijks aan de orde komen. Een formule die de gemeente Haarlemmermeer voorstaat is een bouwtentoonstelling van de kwaliteitsprojecten die de afgelopen jaren in de polder in gang zijn gezet. De Bouwtentoonstelling Toolenburg-Zuid kan een betekenis krijgen in politieke- en culturearchitectonische zin. Toolenburg-Zuid zal, binnen het cultureel geëngageerde ruimtelijk beleid van de gemeente Haarlemmermeer, de fakkel overnemen van prestigieuze projecten zoals bijvoorbeeld de bruggen van Calatrava en de Vinex opgave te Vijfhuizen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie