Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep GroenLinks tot consumentenboycot Esso en Mobil

Datum nieuwsfeit: 17-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks


-

Denk anders, tank anders

17 mei 2001

GroenLinks Europarlementarier Alexander de Roo heeft namens de Groenen/EVA fractie opgeroepen tot een consumentenboycot van de pompstations Esso en Mobil van de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon-Mobil. Aanleiding is het verwerpen van het Kyoto Protocol door de Amerikaanse regering Bush.

Middels een petitie wil De Roo een consumentenboycot van Exxon-Mobil ontketenen. Inmiddels hebben ruim honderd Europarlementariërs de petitie getekend. Op een persconferentie woensdag 16 mei in Straatsburg lichtten de Britse liberaal Sara Ludford, de Spaanse oudlinkse Laura Gonzalez Alvarez en initiatiefnemer De Roo hun actie toe.

Ludford wijst op de legitimiteit van een boycot als machtsmiddel van de consument. "It's a way for consumers to give signal. That is the beauty of the market." De signaalfunctie van de actie is een heel belangrijke. Er moet duidelijk gemaakt worden aan de Amerikaanse regering dat ook de consument haar macht kan laten gelden.

De Roo wijst op de grote financiële steun van Amerikaanse oliemaatschappijen aan de conservatieve partij tijdens de verkiezingscampagne voor Bush. Een van de eerste daden van Bush na zijn aantreden was het verwerpen van het verdrag van Kyoto. Tijdens de verkiezingen heeft hij hierop nooit gezinspeeld. Zijn actie kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel.

Alvarez stoorde zich met name aan de houding van de Amerikaanse regering. Aangezien de VS verantwoordelijk is voor vijfentwintig procent van de uitstoot van CO2, zou zij zich ook verantwoordelijk moeten voelen voor de schadelijke gevolgen die dat mondiaal heeft. De huidige Amerikaanse regering Bush zegt echter niets te maken te hebben met de afspraken van Kyoto.

Er is gekozen voor een boycot van Exxon-Mobil en niet voor andere Amerikaanse oliemaatschappijen omdat zij als enige zeggen zich niet verantwoordelijk te voelen voor ecologische zaken als de klimaatsveranderingen. Sterker nog, Exxon-Mobil ontkent dat er sprake is van een broeikasprobleem. Mocht er al sprake zijn van klimatologische veranderingen, dan is Exxon-Mobil ervan overtuigd dat dit geen menselijke oorzaak heeft en de oplossing dus ook niet bij het menselijk handelen gezocht kan worden. Zij die daar anders over denken, zouden dus niet bij Exxon-Mobil moeten tanken, vandaar de boycot.

Klik hier of op het gele affiche voor een boycotposter op A-4 formaat en print hem uit!

Achtergrondinformatie:

Kyoto leeft!


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie