Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werktekeningen twee keer zo snel klaar met ArchiCAD

Datum nieuwsfeit: 17-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

De werktekeningen in de helft van de tijd klaar met ArchiCAD.

Mei 2001 - Liag Architecten en Bouwadviseurs in s-Gravenhage is met een team van 30 medewerkers al 80 jaar voornamelijk actief in de utiliteitsbouw in Nederland. Vorig jaar heeft het bureau, na een uitgebreide oriëntatie gekozen voor het programma ArchiCAD dat in Nederland geleverd wordt door Kubus informatiesystemen.

De gerealiseerde tijdwinst van de eerste twee projecten in ArchiCAD zijn spectaculair: Gemiddeld realiseerden we 20% tijdswinst bij DO, 35% bij bestektekenen en 50% bij de werktekeningen .

Dirk Roosenburg, architect en mededirecteur van Liag, is altijd gespitst geweest op nieuwe ontwikkelingen. Niet omdat hij van automatisering houdt maar omdat hij continu op zoek is naar middelen om de kwaliteit en efficiëntie te optimaliseren. De overstap van tekenplank naar computertekenen stamt al uit 1988. Uit die tijd stamt ook de keuze voor Apple Macintosh. Via McDraw is Liag vrij snel overgegaan op een zogenaamd 2½ D tekenprogramma voor de Mac. Over de tijdwinst toentertijd zegt de heer Roosenburg: De computer werkte niet veel sneller maar verstrekte wel veel meer informatie. Door de nieuwe regelgeving werd ook meer informatie gevraagd. Er werd makkelijker, maar ook meer gewijzigd. Echte tijdwinst was er niet.

Twee jaar geleden heeft Liag zich opnieuw uitgebreid geïnformeerd over de beschikbare tekenprogrammatuur voor Architectuur. ArchiCAD sprong er al snel uit omdat ze door de virtuele gebouwtechnologie op elk moment nauwkeurige, adequate en up-to-date informatie aanlevert.

Omdat utiliteitsbouw niet te vergelijken is met woningbouw heeft Liag, ondersteund door Kubus, het eerste jaar veel tijd besteedt aan de ontwikkeling van een eigen bibliotheek. In de utiliteitsbouw telt een gebouw 60 tot 80 verschillende kozijnen. Als wij elke keer een nieuw kozijn moeten maken heb je binnen de kortste tijd een bibliotheek van een paar duizend kozijnen en kan je niets meer vinden. Door de krachtige objecttechnologie van ArchiCAD kunnen wij nu met 15 parametrische basiskozijnen zo n 95% van onze kozijnen samenstellen.

Toen de bibliotheek gereed was had de tekenafdeling ca. 2 weken nodig om productief te worden met ArchiCAD. De resultaten, puur op 2D tekenwerk, van de eerste twee projecten zijn spectaculair: Gemiddeld realiseerden we 20% tijdswinst bij DO, 35% bij bestektekenen en 50% bij de werktekeningen, nou dat is veel hoor. Aldus de heer Roosenburg. De verklaring van de tijdwinst is gelegen in de parametrische objecten, de bouwkundige tools, de automatische dimensionering en in de volledige integratie waardoor gevels en doorsneden met 3 klikken op iedere gewenste plaats gegenereerd worden uit het model. Uniek is dat deze gevels en doorsneden aan het model gekoppeld blijven. Door deze integratie kunnen wijzigingen gelijktijdig in alle tekeningen doorgevoerd worden, wat niet alleen sneller werkt maar ook het aantal fouten vermindert. Voorwaarde is wel dat er gestructureerd gewerkt wordt. Daarom voert Liag alle projecten uit in Teamwork (groepsgewijs werken aan hetzelfde project) en is een uitgebreide werkmethodiek opgezet. Het aantal licenties ArchiCAD is inmiddels uitgebreid naar 14.

Ook de communicatie tussen de architect en de werktekenaars is sterk verbeterd door ArchiCAD: Op de tekenplank zag ik de tekening groeien en kon ik op elk moment ingrijpen. Op het scherm zie je dat niet. Met ArchiCAD kan ik nu in ieder stadium in mijn eigen 3D venster zien hoe de knelpunten opgelost zijn. Niet iedere tekenaar heeft hetzelfde ruimtelijk inzicht. Door het 3D venster in ArchiCAD is dat geen beperking meer.

De toekomst voor Liag ziet er rooskleurig uit: de moderne bureaupresentaties in 3D met filmpjes is vaak al overtuigend genoeg voor potentiële opdrachtgevers. Daarnaast zijn de offertes door de gerealiseerde tijdwinst meer dan concurrerend, waardoor de aanwas van nieuwe opdrachten gegarandeerd is.

ArchiCAD is ontwikkeld door Graphisoft, een beursgenoteerde top-3 ontwikkelaar van CAD software-oplossingen voor architectuur en bouwindustrie. Graphisoft's producten worden op dit moment gebruikt door ruim 100.000 architecten en bouwbedrijven over de gehele wereld. Meer informatie is beschikbaar op www.kubusinfo.nl of www.graphisoft.comBijlage separaat 3 plaatjes: Graaf Huyn College in Geleen, De Internet Raket, Het Atrium

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Janssen, Kubus informatiesystemen, Geldropseweg 47, Eindhoven. Tel 040 - 213 19 50. Mail sales@kubusinfo.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie