Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijk investeert 100 miljoen in Kenniswijk

Datum nieuwsfeit: 17-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

MINVNW: Rijk investeert 100 miljoen in Kenniswijk

Rijk investeert 100 miljoen in Kenniswijk

De Kenniswijk in de regio Eindhoven kan rekenen op een overheidsbijdrage van 100 miljoen gulden. Dat heeft staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat vanmiddag bekend gemaakt. Dit bedrag komt de komende vijf jaar beschikbaar op voorwaarde dat het bedrijfsleven tenminste evenveel investeert in het grootschalige ICT-project.

De regio Eindhoven werd vorig jaar geselecteerd voor een grootschalig ICT-project, dat na de zomer daadwerkelijk moet gaan draaien. Het bedrijfsleven krijgt in de regio een elektronische proeftuin met 80.000 potentiële consumenten tot zijn beschikking. De overheid bepaalt de randvoorwaarden en treedt op als aanjager van ICT-ontwikkeling.

Het doel van het project is drieledig:

- Het inzicht vergroten in de effecten van ICT op sociale, economische en ruimtelijke patronen.

- De Nederlandse internationale concurrentiepositie versterken.
- En de patstelling van infrastructuur en diensten doorbreken.
Vaak is er namelijk wel interesse van de consument, maar valt de dienstverlening tegen, omdat de infrastructuur nog niet voldoende capaciteit en snelheid heeft. Kenniswijk wil dit soort moeilijkheden voorkomen en internationaal toonaangevend zijn. Het project wil drie jaar vooruitlopen op de reguliere marktontwikkelingen in Nederland. De meer dan 40 partners in het project zijn dan ook een hoog ambitieniveau overeengekomen.

Dertig miljoen gulden is bedoeld voor de aanleg van vaste breedbandinfrastructuur in de Kenniswijk.
Die moet een capaciteit krijgen van 10 megabites per seconde, voor zowel het zenden als ontvangen van informatie. Dit komt dus neer op echte fiber to the home breedband. De belangrijkste uitdaging daarbij voor het komende jaar is de aanleg van de last mile, het glasvezeldraadje van centrale naar huishoudens.

Het geld dat het rijk nu heeft vrijgemaakt, wordt niet onvoorwaardelijk geïnvesteerd. Het bedrijfsplan voor Kenniswijk, dat in juli verschijnt, moet voldoen aan het hoge ambitieniveau. Daarnaast moet er daadwerkelijk sprake zijn van publiek-private samenwerking. Dat betekent dat bedrijfsleven en overheid deze kar samen gaan trekken. En tenslotte moet er tegenover elke gulden van de overheid één staan van het bedrijfsleven.

De investering wordt besteed aan de organisatie van Kenniswijk, de aanleg van een breedbandnetwerk, het stimuleren van innovatieve diensten en de bijbehorende faciliteiten, opleidingen voor bewoners, een helpdesk en bijvoorbeeld onderzoek naar de uitkomsten en effecten van het project Kenniswijk. Voor de aanleg van het breedbandnetwerk komt geld vrij in de vorm van vraagstimulering. Met andere woorden: consumenten in Kenniswijk krijgen hieruit een subsidie als ze een aansluiting nemen. Ze mogen echter zelf bepalen met welk bedrijf ze in zee gaan.

Voor meer informatie:

Koen van Tankeren, 06-53379479
Wim van der Weegen, 06-22249765

17 mei 01 14:50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie