Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Ontwerpen met controller-agents

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

WETENSCHAPSNIEUWS 01/05 11-5-2001

Samenvatting promotie

Ontwerpen met controller-agents
WN 01/28 *18 mei 2001

promotie ir. A.J.N. van Breemen, faculteit Elektrotechniek: Agent-Based Multi-Controller Systems. A design framework for complex control problems

In zijn onderzoek naar het ontwikkelen van methoden voor het efficiënt ontwerpen van complexe regelsystemen heeft Albert van Breemen nieuwe ideeën uit het vakgebied van de Kunstmatige Intelligentie gecombineerd met die uit het vakgebied van de Regeltechniek.

Het centrale concept uit zijn onderzoek is dat van een agent. Een agent is een entiteit (stukje software) dat weet hoe het een bepaald (deel)probleem kan oplossen en wanneer het actief moet worden. Van Breemen heeft een nieuw type agent ontwikkeld, de zogenaamde controller-agent. Het oplossen van een complex regelprobleem gaat nu in drie stappen:


1. een complex regelprobleem moet verdeeld worden in een verzameling van deelproblemen;

2. er moet voor elk deelprobleem een geschikte controller-agent ontwikkeld worden;

3. de zo verkregen controller-agents moeten geïntegreerd worden in één systeem.

Het totale regelsysteem bestaat nu uit een gezelschap van verschillende controller-agents, waarvan het gedrag zo gecoördineerd wordt dat er een coherente eenheid ontstaat.
Voor deze ontwerpmethode is een speciaal software-raamwerk ontwikkeld. Daarmee kunnen daadwerkelijk regelsystemen gerealiseerd worden die uit controller-agents bestaan.

De ontwerpmethode is getest voor diverse regelproblemen, variërend van het ontwerpen van een regelsysteem voor een autonome robot en een intelligente kamerthermostaat tot en met het ontwerpen van een besturingssysteem voor een industriële pick-and-place-machine. Doordat de ontwerpmethode zich op algemene regeltechnische problemen laat toepassen, zijn complexe regelproblemen op een eenvoudige manier op te lossen.

promotor prof. dr. ir. J. van Amerongen
co-promotor dr. ir. T.J.A. de Vries
informatie drs. B. Meijering, tel. (053) 489 43 85 e-mail (b.meijering@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-05-01 .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie