Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.04 uur

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1RED9533
18-5-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.04 uur

GESPREK MET MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE ONTWIKKELING VAN LONEN EN PRIJZEN

GREYN:
Uw voorganger, de heer Lubbers, die wilde nog wel eens opmerkingen van de president van De Nederlandsche Bank relativeren. Een keer zei hij: als de blaadjes beginnen te vallen dan laat de president van De Nederlandsche Bank zich horen.

KOK:
Dat kun je in dit mooie voorjaar toch zeker niet zeggen.

GREYN:
Blaadjes vallen nog niet maar de heer Wellink heeft wel wat gezegd. Hij heeft namelijk wat opmerkingen gemaakt over de hoge inflatie, een dreigende loonexplosie, wegspoelende concurrentiepositie. Is het hard aangekomen?

KOK:
Ik weet het niet. Hij heeft het in het parlement gezegd. Ik heb uiteraard van zijn uitspraken ook kennis genomen. Ik was niet zo verrast door de strekking van wat hij heeft gezegd en door zijn analyse, want ik heb zelf ook bij een aantal gelegenheden de afgelopen maanden gewaarschuwd voor de risico's van een haasje-over-beweging waarbij lonen en prijzen over elkaar heen buitelen. En als dat gebeurt, op zichzelf niet onbegrijpelijk vanwege de arbeidsmarkt natuurlijk, in een periode van toch wat afvlakkende economische groei, dan ga je natuurlijk niet alleen merken dat je van jaar op jaar wat minder te verdelen hebt, omdat je koek ieder jaar wat minder groot is dan we gewend zijn geweest, maar je ziet ook dat je concurrentievoordeel naar het omringende buitenland wat wegglijdt.

GREYN:
Zullen we eens beginnen met uw bijdrage. De heer Wellink riep eigenlijk het kabinet op om gewoon maatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld de hoge inflatie. Omdat in zijn visie de overheid kennelijk toch ook wel de schuld heeft aan een deel van die hoge inflatie.

KOK:
Op de eerste plaats zou ik het woord schuld liever niet in mijn jargon plaatsen, want zwartepieten en schuld uitdelen heeft weinig zin. Je moet wel analyses maken. De overheid heeft natuurlijk een zekere bijdrage geleverd aan het begin van dit jaar, aan de kostenontwikkeling, in verband met de BTW en bijvoorbeeld ook de energietax, de ecotax. Dat is absoluut waar. Maar er moet wel bij worden gezegd dat wij die prijsstijging die daardoor is ontstaan in zeer hoge mate hebben gecompenseerd met een lastenverlichtingspakket van in totaal zeven miljard en dat dat vervolgens toch geen factor is geweest die bij de loon- en prijsontwikkeling is betrokken, ook door werkgevers en werknemers. Dat moet worden betreurd. Maar daar kunnen wij weinig aan doen.

GREYN:
Maar als gevolg van die hoge inflatie krijg je wel hogere looneisen. Er zijn al mensen die spreken over een loonexplosie. PvdA en VVD hebben daar al voor gewaarschuwd. Sommige mensen zeggen al: er moet een nieuw Akkoord van Wassenaar komen. Als dat zo zou zijn, wat zou je dan kunnen ruilen voor loonmatiging?

KOK:
Ik heb enige ervaring met het Akkoord van Wassenaar gehad, negentien jaar geleden. Ik heb het zelf gemaakt, met de heer Van Veen, toen voorzitter van het VNO. Het zou te lang voeren... We kunnen daar vanavond niet de hele avond aan besteden, om de verschillen tussen 1982 en 2001 uit te meten.

GREYN:
Even over die roep om een nieuw soort Akkoord van Wassenaar.

KOK:
Dat zegt dus niks, want de vergelijking gaat totaal niet op. Als je een akkoord wilt maken van dat type moet er ook het nodige uit te ruilen zijn tussen werkgevers en werknemers. Op dit moment is ook het grote probleem, dat heeft niets met Wassenaar te maken, toen zaten we met een werkloosheid van vijftien procent ongeveer.... Ik geloof dat er 200.000 werklozen per jaar bijkwamen. 200.000 per jaar!

GREYN:
Nu hebben we het omgekeerde.

KOK:
Dus dan moeten we goed analyseren hoe je op die arbeidsmarkt die verhoudingen weer structureel evenwichtiger kan krijgen. Dat lijkt allemaal werk voor de langere baan, maar als je die vraag- en aanbodverhouding op de arbeidsmarkt weer niet beter in evenwicht brengt kun je natuurlijk praten als brugman over de noodzaak van beheerste loonontwikkeling. Maar dan blijft het zo dat werknemers een behoorlijke beloning willen hebben, werkgevers ook bereid zijn om die behoorlijke beloning te geven, en dan verlies je geleidelijk aan die concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. En dat is natuurlijk doodzonde.

GREYN:
U heeft nu een analyse gemaakt van het probleem, maar kunt u ook iets vertellen over de oplossing?

KOK:
Deel van de oplossing zit natuurlijk ook in overheidsbeleid als het gaat om het fiscaal ondersteunen van het werken van bijvoorbeeld oudere mensen. Als het gaat om het fiscaal ondersteunen via de belastingen en premies van herintreding. Dat mensen weer herintreden in de zorg en het onderwijs. Een ander deel van de oplossing zit ook in de gezamenlijke inspanning van werkgevers en werknemers om het beroepsonderwijs op een hoger niveau te krijgen en in het algemeen meer uit de loonkostenruimte voor scholing te besteden. Werkgevers en werknemers samen. Langer werken zou ook een onderwerp van het CAO-agendapakket kunnen worden, dat men zegt: we gaan er ook echt wat systematischer over praten. Dat zijn allemaal dingen...

GREYN:
Dat is meer wat langere termijn. Maar als de inflatie hoog is...

KOK:
Nee, nee. Dat zijn stuk voor stuk dingen die de komende maanden, bij de afronding van de begroting voor volgend jaar en in de besprekingen tussen werkgevers en werknemers over hun beleid voor de komende periode, aan de orde zijn. Dat zijn absoluut geen dingen voor de lange termijn.

GREYN:
En u denkt dat dat de eisen voor hogere lonen zal matigen?

KOK:
Ik weet dat als de arbeidsmarkt minder gespannen is, dat dat een van de omgevingsfactoren zal beïnvloeden die nu bepalend zijn voor het alsmaar hoger opkomen van het patroon van prijzen en lonen. Als het niet aangrijpt, een deel van je antwoord, bij de verhoudingen op de arbeidsmarkt, dan blijven het allemaal vrome woorden. Maar dan krijg je dat niet voor elkaar.

GREYN:
Dat pakketje, dat horen we pas op prinsjesdag, wat het kabinet in het vooruitzicht stelt. Maar u moet al eerder praten met de sociale partners. Mogen zij al wel weten wat uw opvattingen daarover zijn?

KOK:
Die hoofdelementen...

GREYN:
Concreet, bedoel ik.

KOK:
Dat is helemaal niet belangrijk voor dat voorjaarsoverleg, om concreet te worden: hoeveel tientallen of honderden miljoenen gaan er voor het een of het ander over de tafel. Belangrijk is dat je een richting met elkaar bepaalt. Werkgevers en werknemers gaan ook de zomer in. Die blijven ook niet onderhandelen tijdens de zomervakantie. Dus die komen vanzelf in september, oktober weer bij elkaar. Intussen is prinsjesdag geweest en ik denk dat werkgevers en werknemers, ieder vanuit kun mogelijkheden ook hun bijdrage zouden kunnen voorbereiden. Dan is het voorjaarsoverleg van half juni als het ware toonbepalend of agendazettend voor het vervolg in het vroege najaar, over prinsjesdag heen.

GREYN:
De ongerustheid van Wellink is niet terecht?

KOK:
Ik heb in de opmerkingen van Wellink veel herkend wat ik in mijn woorden de afgelopen maanden ook heb gezegd en wat ik nu in dit gesprek kort heb herhaald en toegelicht. We moeten alert zijn bij een zwakkere economische groei dan we gewend waren, op de risico's die een haasje-overproces van lonen en prijzen voor de toekomst van werkgelegenheid en welvaart met zich meebrengen. Daar moeten we alert op zijn, want wat we vandaag kwijtraken, daar zullen we morgen en overmorgen weer hard voor moeten werken om het een beetje terug te winnen.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, EV)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...