Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hersenletsel bij te vroeg geboren baby's aantoonbaar met MRI

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 18 mei 2001

Hersenletsel bij te vroeg geboren babys beter aantoonbaar met MRI

Neonatale MRI (magnetic resonance imaging ofwel magneetscan) onderzoek bij te vroeg geboren babys (neonaten) kan de precieze locatie en uitbreiding van hersenbeschadiging door zuurstoftekort diagnosticeren en heeft een hoge voorspellende waarde ten aanzien van de neurologische toestand van het kind op de leeftijd van anderhalf jaar. Dit concludeert Lilian Sie in haar onderzoek waarop zij woensdag 16 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Met de huidige beschikbare neonatale intensive care technieken kunnen steeds meer te vroeg geboren babys (meer dan twee maanden) én babys met een laag geboortegewicht (minder dan 1500 gram) overleven. Ongeveer 5 tot 15 procent van deze kinderen ontwikkelt ernstige neurologische handicaps, zoals spasticiteit, ontwikkelingsachterstand, stoornissen in het gezichtsvermogen en epilepsie. Daarnaast heeft 25 tot 50 procent van de kinderen minder prominente handicaps die onder andere kunnen leiden tot leer- en gedragsproblemen. Het is daarom uiterst belangrijk geworden om in een vroeg stadium de aanwezigheid van hersenbeschadiging te diagnosticeren en de neurologische prognose in te schatten. Dit om ouders beter te informeren, kennis te verkrijgen over het natuurlijk verloop van bij de geboorte opgelopen hersenbeschadiging en in het belang van toekomstige nieuwe behandelmethoden.

Op dit moment zijn er diverse methoden beschikbaar om de neurologische toestand van neonaten te beoordelen waaronder lichamelijk onderzoek en neuroradiologische technieken. Het lichamelijk onderzoek is vaak onbetrouwbaar in de eerste levensdagen, met name bij neonaten die beademd worden en specifieke medicijnen krijgen. Het gebruik van schedelechografie (radiologische techniek met ultrageluid) heeft een hogere voorspellende waarde ten aanzien van de prognose. Schedelechografie is makkelijk toepasbaar in de couveuse en kan frequent herhaald worden, maar de gevoeligheid van deze techniek voor het aantonen van hersenletsel door zuurstoftekort is relatief laag. De laatste jaren is MRI in de neonatale intensive care geïntroduceerd. Doel van dit onderzoek was om te beoordelen of enerzijds met deze techniek hersenschade beter is aan te tonen en anderzijds of de neurologische prognose beter is te voorspellen.

Het onderzoek van Sie heeft zich toegespitst op periventriculaire leukomalacie (PVL). PVL wordt beschouwd als de belangrijkste vorm van hersenletsel door zuurstoftekort bij te vroeg geboren kinderen. De term PVL verwijst naar beschadiging van de verbindingsbanen (witte stof) in het hersenweefsel, die direct naast de hersenkamers liggen. Voor het onderzoek werden vijftig pasgeborenen geselecteerd op de afdeling neonatologie van het VU medisch centrum en in de studie opgenomen indien er op de schedelechografie aanwijzingen waren voor witte stof beschadiging. De MRI werd zo vroeg mogelijk in de neonatale periode verricht. Op de leeftijd van anderhalf jaar werd de neurologische toestand van het kind bepaald en de MRI herhaald om de uiteindelijke hersenschade vast te stellen. De conclusie is dat neonatale MRI de precieze locatie en uitbreiding van hersenbeschadiging aantoont en een hoge voorspellende waarde heeft ten aanzien van de neurologische uitkomst op de leeftijd van anderhalf jaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie