Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezwaar tegen plaatsen van foto's

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

Mag dat zomaar?
Bezwaar tegen plaatsen foto

Als freelance-fotograaf heb ik een foto gemaakt, waarop duidelijk herkenbaar een persoon is afgebeeld. Deze foto wordt vervolgens gepubliceerd. Kan de geportretteerde zich verzetten tegen publicatie?

De Auteurswet maakt onderscheid tussen foto's die in opdracht van een geportretteerde zijn gemaakt, en foto's zonder dergelijke opdracht. In het eerste geval mag de fotograaf de foto niet openbaar maken, zonder de toestemming van de persoon die is afgebeeld. Indien de geportretteerde is overleden, dient de fotograaf toestemming te verkrijgen van de nabestaanden, tot tien jaar na het overlijden.

In het tweede geval, bij foto's die niet op initiatief van de geportretteerde zijn gemaakt, geldt een andere regeling. De fotograaf hoeft de geportretteerde niet om toestemming te vragen alvorens hij tot publicatie overgaat. Maar een fotograaf mag de foto níet publiceren als de geportretteerde - of nabestaande(n) - een 'redelijk belang' heeft om zich tegen de publicatie te verzetten.

Uit de rechtspraak blijkt, dat deze wettelijke norm onderverdeeld kan worden in twee hoofdcategorieën: het morele belang en het commerciële belang van de geportretteerde.
Bij een moreel belang geldt de respectering van morele waarden of eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (privacy). Een voorbeeld is een artikel over criminaliteit, waarbij een foto van een aantal jongeren - geen criminelen - wordt geplaatst.
Bij commercieel belang gaat het vaak om publicaties, waarvoor de afgebeelde persoon zelf geld had kunnen vragen. Zoals foto's van voetballers die worden gebruikt in reclamecampagnes.

Als de geportretteerde toestemming heeft gegeven tot de openbaarmaking, dan is de publicatie geoorloofd en komt de vraag van het 'redelijk belang' niet meer aan de orde.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie