Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voormalig klooster Soeterbeeck studiecentrum KU Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
PB 01 - 35
Nijmegen, 7 mei 2001

Opening vrijdag 18 mei
VOORMALIG KLOOSTER SOETERBEECK WORDT STUDIECENTRUM KU NIJMEGEN

Vrijdag 18 mei zal klooster Soeterbeeck te Deursen, gemeente Ravenstein, na een ingrijpende verbouwing en restauratie, worden heropend als studiecentrum van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Met dit voormalig klooster beschikt de universiteit over een sfeervolle accommodatie voor bezinning, reflectie en een podium voor het wetenschappelijk en maatschappelijk debat. Het gebouw krijgt een functie als studie- en conferentiecentrum.

Cultureel religieus monument
Soeterbeeck is een klooster uit 1732. Tot 1997 werd het bewoond door de zusters Augustinessen van Windesheim. Zij hebben dit cultureel religieus monument met zijn kunstschatten overgedragen aan de KU Nijmegen die het heeft verbouwd en gerestaureerd, waarbij het eigen karakter bewaard is gebleven.
Het klooster omvat een complex van gebouwen met als waardevolle kern een vleugel uit 1732, die de status heeft van rijksmonument. Aan deze vleugel zijn in de loop van de tijd uitbreidingen verricht, zoals een tuinmanswoning, een rectorswoning, een wasserij, een ziekenvleugel, een kapel en enkele nevenruimten.
De oorspronkelijke vleugel heeft op de begane grond een karakteristieke gang, die toegang geeft tot drie grote zalen, waaronder de eetzaal of refter met een prachtig 18e eeuws Roccoco-plafond. Alle zalen bieden een fraai uitzicht op de kloostertuin. Op de begane grond zijn verder een keuken en opslagruimten. Nieuw op de begane grond zijn de entree en receptie, de lobby en een ruime serre.
Op de eerste verdieping bevindt zich een authentieke gang met aan weerszijden twaalf voormalige kloostercellen die zijn ingericht als eenvoudige eenpersoonsslaapkamers.
z.o.z.

Wetenschappelijk en maatschappelijk debat
Hoewel de sfeer en het karakter van het gebouw behouden zijn gebleven, is Soeterbeeck voorzien van de modernste voorzieningen en vergaderfacilteiten. Het biedt ruimte voor één- of meerdaagse kleinschalige (studie)bijeenkomsten, conferenties, vergaderingen, trainingen en sabbaticals.
De Nijmeegse universiteit hoopt via Soeterbeeck het wetenschappelijk en maatschappelijk debat te entameren. Denk daarbij aan vraagstukken op het gebied van de medische ethiek, de multiculturele samenleving of het armoede vraagstuk. Juist door themakeuze, unieke ligging en sfeer, onderscheidt Soeterbeeck zich van andere conferentieoorden.

Noot voor de pers:

Mediavertegenwoordigers zijn van harte uitgenodigd voor de officiële opening van Soeterbeeck. Sprekers zijn: de heer I.J.P. Keijzer, burgemeester van Ravenstein, mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, bisschop van 's-Hertogenbosch, prof. dr. S.L. de Blaauw , hoogleraar kunstgeschiedenis KUN, dr. J.R.T.M. Peters, College van Bestuur KUN. Aanvang 14.30 uur. Programma en uitnodiging worden op verzoek toegezonden.

Woensdag 16 mei, van 10.00-12.00 uur, is er voor de pers gelegenheid om te filmen en fotograferen in het gebouw. Kunsthistoricus J.P. van Rijen en beheerder J. van den Hoogen zullen een rondleiding door het gebouw verzorgen en mediavragen beantwoorden.

Melding vooraf van uw komst- zowel voor de persrondleiding als voor de officiële opening - stellen we op prijs. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de afdeling communicatie of de woordvoerder van de KU Nijmegen, de heer W. Hooglugt, tel. (024) 361 60 00 / (06) 51 15 53 61, fax. (024) 361 60 22, email: (communicatie@dcm.kun.nl) Een routekaartje vindt u bij het persbericht op www.kun.nl/ rubriek 'nieuws' .
Fotomateriaal is beschikbaar.

Ter gelegenheid van de opening van Soeterbeeck verschijnt de uitgave 'Priorij Soeterbeeck te Deurssen' onder redactie van Harry Tummers. Het boek bevat artikelen over de geschiedenis, architecturale ontwikkeling, de inventaris, de handschriften in de oude bibliotheek en de bouwgeschiedenis van priorij tot studiecentrum. Recensie-exemplaren zijn verkrijgbaar via de afdeling communicatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie