Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Manifestatie 'De Verkenning' in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Manifestatie 'De Verkenning'

P E R S B E R I C H T
Rotterdam, mei 2001 - Op vrijdag 18 mei organiseren het Humanistisch Vredesberaad en de vredesorganisatie Pais de manifestatie 'De Verkenning', in de Laurenskerk te Rotterdam, van 8:30-17:45 uur.
De manifestatie vormt onderdeel van het programma Rondom Erasmus, over de Cultuur van Vrede en Geweldloosheid, in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa (R2001). De Verkenning wordt geopend door Erasmus, die zich door middel van beeldanimatie ook met het verloop van de discussie zal bemoeien. Het Humanistisch Vredesberaad en de vredesorganisatie Pais hebben het initiatief hiertoe genomen na de oproep van de Nobelprijswinnaars voor de Vrede en de Verenigde Naties om in dit decennium aandacht en activiteiten te richten op het bevorderen van een cultuur van vrede en geweldloosheid. Rondom Erasmus is tot stand gekomen in samenwerking met R2001, scholen en beeldend kunstenaars.

Drie debatten en presentatie Rotterdams Manifest

Tijdens De Verkenning vinden in drie ronden debatten plaats over: Geweld en de Stad, Europa en de Cultuur. Onder leiding van Bert van Meggelen van R2001 zal gedebatteerd worden over mogelijke aangrijpingspunten voor een gewenste cultuurverandering. Deelnemers aan de debatten zijn o.a. ds Hans Visser, Paul van Gageldonk, Henk Manschot, Rabbijn Soetendorp, Cees Homan, journalisten en theatermakers. Het is de uitdrukkelijke bedoeling om tot aanbevelingen te komen die in een Rotterdams Manifest worden opgenomen. Een manifest dat tijdens het slotdebat ,,De Pleidooien' in oktober zal worden gepresenteerd. Mevrouw Cvijeta Novakovic wordt geinterviewd door journaliste Nicole Lucas, over haar ervaringen als directeur van het 'Centrum voor een cultuur van vrede en geweldloosheid' in Tuzla (Bosnie-Herzegovina).

Opening door Erasmus

De Verkenning wordt geopend door Erasmus. Door middel van beeldanimatie zal Erasmus zich ook af en toe met het verloop van de discussie bemoeien. Als omlijsting zijn er exposities, zang en muziek. Beeldend kunstenaar Ans Kramer exposeert met 'De Mens is de Maat', leerlingen van de ROC's Zadkine en Albeda met de foto-expositie 'De Veilige Plek'.
Een bijzonder onderdeel vormt ,,Handen van de Hoop'' door leerlingen van basisscholen, tot stand gekomen samenwerking met beeldend kunstenaar Beb Hofland, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) en de Algerijnse kunstenaar Hamsi Boubeker. Deelname aan de dag kost f. 25,-. Meer informatie over het programma Rondom Erasmus is beschikbaar op de website www.vredesdebat.nlNoten voor de pers:

* Voor nadere informatie, interviews en vraaggesprekken kunt u contact opnemen met de voorzitter Humanistisch Vredesberaad, Rein Heijne, tel. 010-4049148. E-mail: (r.heyne@freeler.nl)
* Woordvoerder namens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa is Cathy Jacob, tel. 010-4022024. E-mail: (cathy@rotterdam01.nl)

* Een persmap is beschikbaar

* Meer informatie over het programma Rondom Erasmus is beschikbaar op de website www.vredesdebat.nl

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie