Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke campagne geweld op straat

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

18.05.01

Landelijke campagne hoe te handelen bij geweld op straat

"Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat". Met deze kernboodschap wil de overheid deze zomer via Postbus 51 aan het publiek duidelijk maken hoe men veilig en verantwoord kan reageren als men getuige is van een (zinloos) geweldsincident. De landelijke campagne wil bijdragen aan het doorbreken van de cultuur van afzijdigheid en het gevoel van machteloosheid door een duidelijk en veilig handelingsperspectief te bieden. De campagne is een gezamenlijk initiatief van het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat, de stichting Meld Geweld te Rotterdam en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In de afgelopen jaren is de maatschappij geconfronteerd met een toenemende agressiviteit en geweldsincidenten van verschillende omvang en ernst. De term zinloos geweld is inmiddels ingeburgerd en de incidenten hebben geleid tot vele lokale initiatieven. De publieke opinie geeft duidelijk aan dat zinloos geweld door de maatschappij wordt afgekeurd en bestreden moet worden. Tegelijkertijd blijkt dat veel burgers moeilijk in kunnen schatten hoe zij moeten handelen als zij met een geweldsincident worden geconfronteerd. Voorkomen moet worden dat omstanders actief betrokken worden bij het incident. Een te passieve houding leidt echter tot een cultuur van afzijdigheid en gevoelens van onveiligheid.

In de campagne wordt praktische informatie geboden over welke stappen men kan ondernemen zonder zichzelf in gevaar te brengen. Deze stappen gaan uit van het alarmeren van de politie, het onthouden van kenmerken van de daders en het slachtoffer niet aan z'n lot overlaten. De landelijke campagne is gebaseerd op een eerdere succesvolle campagne in de regio Rotterdam-Rijnmond van de stichting Meld Geweld. De landelijke Postbus 51 campagne loopt in de maanden juli en augustus van dit jaar.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 18-05-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie