Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Economische pendel Flevoland in beeld gebracht

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Flevoland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Flevoland

Zwemwater

Economische pendel in beeld gebracht

De snelle ontwikkeling van Flevoland in het afgelopen decennium heeft ook effect gehad op het aantal Flevolanders dat buiten de provincie werkt. Dat blijkt uit het onderzoek Beroepsbevolking en Pendel provincie Flevoland 2000, waarin de relatie tussen woonplaats van Flevolanders en hun werklocatie nauwkeurig onder de loep is genomen. Dit onderzoek is uitgevoerd door STOGO Onderzoek en Advies uit Utrecht.

De provincie Flevoland streeft er naar om de Flevolandse samenleving in goede balans te brengen. De provincie wil niet alleen woonruimte bieden aan mensen die dat in de dichtbevolkte delen van Nederland niet meer kunnen vinden. Flevoland wil ook een gezonde economie hebben met een voor Nederland normale verhouding tussen het aantal inwoners en het aantal arbeidsplaatsen. Door de bouw van vele duizenden woningen de afgelopen jaren in met name Zuidelijk Flevoland is de verhouding tussen de beroepsbevolking en het aantal banen scheefgegroeid. Om een goed inzicht te kunnen krijgen in deze situatie en om aanknopingspunten te vinden voor toekomstig beleid hebben de provincie en de Flevolandse gemeenten opdracht gegeven om de uitgaande pendel van de Flevolandse beroepsbevolking nauwkeurig in kaart te brengen. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen worden vergeleken met een zelfde onderzoek dat in 1990 heeft plaatsgevonden.

Uit het onderzoek dat STOGO vorig jaar heeft gehouden blijkt dat het aandeel pendelaars van de Flevolandse beroepsbevolking in tien jaar tijd is toegenomen. Omdat tegelijkertijd ook de bevolking van Flevoland bijzonder sterk is gegroeid, is de pendel in absolute aantallen verdubbeld. De belangrijkste bestemmingen van de pendelaars liggen buiten Flevoland, te weten: regio Amsterdam (38%), regio Utrecht/Amersfoort (11%) en regio Gooi/Vechtstreek (10%). De belangrijkste beroepsgroepen van de uitgaande pendelaars zijn (semi)wetenschappelijk/beleidsvoerend, administratief en industrie/ambacht. Van de ICT-ers pendelt bijna iedereen. Ook binnen Flevoland verlaten mensen hun woonplaats om naar het werk te gaan. De belangrijkste bestemmingen van pendelaars binnen Flevoland zijn Almere en Lelystad.

Het onderzoek naar de pendel van de beroepsbevolking biedt tal van aanknopingspunten om de verhouding tussen beroepsbevolking en arbeidsplaatsen in Flevoland te verbeteren. Zo blijkt dat de bereidheid om ver te reizen naar het werk afneemt naarmate mensen langer in Flevoland wonen. Ook geeft een grote groep Flevolandse pendelaars aan dat ze graag in hun woonplaats willen werken als ze daar passend werk kunnen vinden. Een uitbreiding van het arbeidsaanbod is dan ook een grote uitdaging voor de partners die werken aan de economische ontwikkeling van Flevoland.

Datum 18-05-2001 Nummer 2001-052

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie