Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Grave mag overschrijdingen UNMEE-missie niet afschuiven

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Minister De Grave mag overschrijdingen UNMEE-missie niet afschuiven.

De Kamer heeft deze week een fors debat gevoerd met de minister van defensie over de kostenoverschrijdingen bij de vredesoperatie in Ethiopië. Het ging de CDA-fractie daarbij vooral om de manier waarop de kosten zijn overschreden (inkoop ondeugdelijke producten bij dubieuze bedrijven, niet navragen van beschikbaarheid van materieel bij andere krijgsmachtdelen, niet melden aan de Kamer etc).

Op zich vindt de CDA-fractie dat maatwerk bij een vredesoperatie mogelijk moet zijn; het zal soms nodig zijn extra materiaal aan te schaffen voor een optimale uitvoering. Dit moet echter gecoördineerd worden door de Chef Defensie Staf en niet aan een krijgsmachtdeel worden overgelaten. Na ervaringen met vredesoperaties in het verleden had De Grave toegezegd dat de CDS de leiding zou krijgen. Het blijkt nu echter dat daar weinig van waar gemaakt is. De Marine kocht zelf allerlei spullen die bij andere krijgsmachtdelen wellicht beschikbaar waren geweest. Een deel van dat materieel bleek zelfs niet te gebruiken (kranen en vrachtauto's).

Al met al zijn er miljoenen over de balk gegooid en is de operatie twee keer zo duur geworden. Het is wel makkelijk om een hoge militair de schuld te geven (zoals de VVD wil), maar de minister is en blijft verantwoordelijk. De minister was waarschijnlijk al (en had dat in ieder geval moeten zijn) in november op de hoogte maar heeft tot februari geen actie ondernomen en de Kamer niet geïnformeerd De coalitie tracht de zaak nu te bagatelliseren maar het CDA heeft De Grave gevraagd om nu eens precies uit te doeken te doen; a) waar het geld precies heen gegaan is, b) wat hij wanneer wist.

De Grave probeert nu de vlucht naar voren te nemen door te koersen op een ARK-onderzoek, maar dat is een afschuif- en vertraagoperatie. De minister moet de bedragen zelf kunnen verantwoorden. Waar dat niet kan is dat veelzeggend over de organisatie op het ministerie!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie