Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderhoud groen in Zoetermeer hier en daar minder intensief

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Onderhoud groen hier en daar minder intensief

Om te komen tot lagere onderhoudskosten van het groen in de stad, heeft Zoetermeer er vorig jaar voor gekozen om sommige soorten groen in de stad minder intensief te onderhouden. Het gaat hierbij om bepaalde soorten groen. Het onderhoud zal minder zijn op die plaatsen, waar meer natuurlijkheid in plantengroei gewenst is.

Welke soorten?
Je kunt het groen in de stad grofweg in vier soorten onderverdelen, in vaktermen heten ze 'cultuurlijk' en 'semi-cultuurlijk' en 'natuurlijk' en 'semi-natuurlijk'.
Zo zijn bijvoorbeeld rozen ingedeeld in de groep van de cultuurlijke planten. Onkruid tussen deze rozen moet zeer intensief worden gewied. Verder zijn er soorten groen waar hier en daar best een onkruidje mag blijven staan en waardoor niet direct het aanzien wordt aangetast. Dit zijn de doorgaans niet-inheemse, hogere sierheesters. Zij horen bij de categorie 'semi-cultuurlijk' en je kunt ze vinden in de woonwijken. Ze worden matig intensief onderhouden. De sterk ontsierende onkruiden, zoals brandnetels en distels, worden wel door selectief maaien of schoffelen wel bestreden.

Het onderhoud van de meer 'natuurlijke' groensoorten, het woord zegt het al, is gericht op een meer spontane ontwikkeling. We hebben het hier over de in Nederland van nature voorkomende kruiden. Deze zullen minder intensief worden onderhouden. De onkruiden, of liever gezegd, de kruiden op deze plaatsen kunnen welig tieren. Ze groeien vooral in de grote groen- en recreatiegebieden zoals het Westerpark, het Buytenpark, het Noord Aa-gebied, Van Tuyllpark en het Hoekstrapark.

En dan zijn er nog inheemse struiken, zoals meidoorns, vlieren, sleedoorns en hazelaars, die van nature in Nederland voorkomen. Zij behoren tot de 'semi-natuurlijken'. Een natuurlijker aanzien misstaat hen niet. Gekozen wordt daarom om de groei van niet- ontsierende kruiden in hun nabijheid toe te laten en in sommige gevallen zelfs te stimuleren. De groenvakken waar deze soorten groeien liggen voornamelijk aan de randen van woonwijken, in wijk- en buurtpark en langs de doorgaande wegen in de wijken.

Meerzicht en Rokkeveen
De wijken Meerzicht en Rokkeveen zijn het eerst aan de beurt voor wat betreft het minder intensief onderhouden van het groen. Voor deze wijken zijn nog niet zo lang geleden de contracten met de onderhoudsbedrijven afgelopen.
Tijdens het komende groeiseizoen brengt de Gemeente in beeld wat de consequenties zullen zijn van het op een lager pitje zetten van het groenonderhoud. Zo zijn er in Meerzicht en Rokkeveen 'proefvakken' aangewezen om de ontwikkelingen te volgen. Het groen in deze vakken zal worden vergeleken met proefvakken in Buytenwegh waarin het groen nog op de 'oude' manier wordt onderhouden.
Aan de hand van deze vergelijkingen en natuurlijk van de reacties van u als bewoners kunnen dan conclusies worden getrokken voor toekomstig onderhoud.Gemeente Zoetermeer © May 2001

Last update: 18 May 2001 (16:30)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie