Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brinkhorst versoepelt maatregegelen MKZ toezichtsgebied

Datum nieuwsfeit: 18-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

www.minlnv.nl

MIN LNV: Min. Brinkhorst versoepelt maatreg. voor toezgeb. MKZ

nr. 47 18-05-2001

MINISTER BRINKHORST VERSOEPELT MAATREGELEN VOOR TOEZICHTSGEBIEDEN

MKZ

Minister Brinkhorst van LNV versoepelt in de komende dagen de beperkende maatregelen voor de gebieden waar uitbraken van mond- en klauwzeer zijn geweest (de toezichtsgebieden Oene en Kootwijkerbroek). De wijzigingen zijn vastgelegd in een nieuwe regeling: de Regeling verbodsbepalingen aangewezen toezichtsgebieden MKZ 2001 II. Een enkele versoepeling gaat zaterdag 19 mei in, de rest op maandag 21 of dinsdag 22 mei.

De voornaamste wijzigingen zijn:

Beschermingsgebied Kootwijkerbroek
Voor het beschermingsgebied Kootwijkerbroek (de binnenste 3 km van het toezichtgebied) gaat vanaf zaterdag 19 mei (00:00 uur) hetzelfde gelden als eerder voor de rest van het toezichtsgebied: varkens en kalveren mogen naar het slachthuis, biggen en kalveren mogen 1-op-1 vervoerd worden naar andere bedrijven. De opkoopregeling voor dit gebied wordt in verband hiermee ingetrokken. Vanaf 22 mei (00.00 uur) mogen evenhoevigen hier weer naar de wei. De versoepelingen in het beschermingsgebied gelden uiteraard niet voor geruimde bedrijven (die formeel nog altijd de status 'verdacht' hebben).

Paarden en pluimvee
Het vervoer van paarden en pluimvee wordt vanaf dinsdag 22 mei (00:00 uur) vrijgegeven, net als het vervoer van mest van paarden en pluimvee. Mest mag echter niet buiten het toezichtsgebied gebracht worden. Ook het verzamelverbod voor paarden en pluimvee wordt op 22 mei ingetrokken, zowel voor de toezichtsgebieden als voor de rest van het land.

Mest van evenhoevigen
Het regime voor vervoer en aanwending van mest van evenhoevigen binnen de toezichtsgebieden wordt op dinsdag 22 mei (00:00 uur) aanzienlijk versoepeld. Alleen het vervoer van dergelijke mest naar een plaats waar evenhoevigen worden gehouden, blijft verboden. Mest mag echter niet buiten het toezichtsgebied gebracht worden. Voor de aanwending van mest gaan op een enkele uitzondering na de gewone regels weer gelden.

Diervoer (incl. ruwvoer)
Voor het vervoer van diervoer, waaronder ruwvoer, gelden vanaf dinsdag 22 mei (00:00 uur) geen beperkingen meer.

Sperma, eicellen en embryo.s
Voor het vervoer van sperma, eicellen en embryo.s binnen de toezichtsgebieden gelden vanaf dinsdag 22 mei (00:00 uur) geen beperkingen meer. Aangezien de bezoekersregeling niet wijzigt, blijft het echter verboden inseminatoren op het bedrijf toe te laten. Sperma, eicellen en embryo.s mogen niet buiten het toezichtsgebied gebracht worden.

Evenementen met vee en pluimvee
Het verbod op evenementen met pluimvee, paarden of evenhoevigen vervalt op dinsdag 22 mei (00:00 uur), zowel voor de toezichtsgebieden als voor de rest van het land.

Slacht in toezichtsgebied Oene
Vanaf maandag 21 mei (00:00 uur) wordt het mogelijk varkens van buiten het toezichtsgebied Oene binnen het toezichtsgebied te slachten. Ook voor kalveren wordt dit mogelijk, zodra daarvoor een slachthuis is aangewezen.

Voor alle transporten blijven verplichtingen gelden op het gebied van reiniging en ontsmetting, en registratie.

Zie voor uitgebreide informatie en de regeling zelf: www.minlnv.nl/mkz.

18 mei 01 18:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie