Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Een eeuw in honderd foto's in Noordbrabants Museum

Datum nieuwsfeit: 19-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
's-Hertogenbosch, mei 2001

Een eeuw in honderd foto's
19 mei t/m 19 augustus 2001

De twintigste eeuw is de enige eeuw die volledig is vastgelegd in foto's. De fotografie werd weliswaar uitgevonden in de negentiende eeuw, maar het medium werd pas op grote schaal toegepast in de laatste decennia van de eeuw. Rond 1900 was ook in de provincie Noord-Brabant een fotograaf niet langer een vreemde verschijning en dit levert een veelvoud aan fotografisch beeldmateriaal op. Het Noordbrabants Museum presenteert van 18 mei t/m 8 juli een overzicht van een eeuw fotografie in Noord-Brabant. Elk jaar wordt vertegenwoordigd door één foto van telkens verschillende gebeurtenissen en van verschillende plaatsen in Noord-Brabant. De expositie is gemaakt in nauwe samenwerking met tien regionale archieven in Noord-Brabant en de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Brabant (Brabant Collectie) te Tilburg.

De tentoonstelling Een eeuw in foto's geeft een verrassend beeld van Brabanders in de twintigste eeuw. Naast foto's van markante historische gebeurtenissen, zoals de Tweede Wereldoorlog, de Watersnoodramp of het Pausbezoek zijn er ook kiekjes van faits divers: een kinderfeestje, de viering van Koninginnedag, een dorpspleintje of een wielerwedstrijd. Sommige foto's roepen meteen een compleet tijdsbeeld in herinnering. Dat geldt bijvoorbeeld voor de afbeelding uit 1935 van trots poserende Bossche kinderen op Palmpasen. Ook de foto van H. Chabot uit 1954 van een automatiek in de Torenstraat te Breda evoceert onmiddellijk een 'jaren vijftig-gevoel': in een smetteloos witte, betegelde ruimte liggen 'croquetten en lekkere hapjes' achter glas uitgestald. Naast de wand met gefrituurde snacks staat een opvallend, contrasterend detail: een grote weegschaal.

Andere foto's zijn geselecteerd op esthetische kwaliteiten. Zo worden enkele prachtige opnamen van industriële objecten, waaronder een spoorwegemplacement, de brug bij de Moerdijk of de machinefabriek Begeman te Helmond, tentoongesteld.

Aan de redacties:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Jan de Hond, tel. 073 - 68 77 815. Digitaal beeldmateriaal wordt u op verzoek toegezonden door Lucie Kuijpers, tel. 073 - 68 77 808.

Dit bericht werd u toegezonden door:

Lucie Kuijpers
Noordbrabants Museum
Postbus 1004
5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877808
fax. 073-6877899

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie