Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ybema op handelsmissie naar Polen

Datum nieuwsfeit: 20-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


YBEMA OP HANDELSMISSIE NAAR POLEN

Datum: 10-05-2001

Staatssecretaris Ybema, ministerie van Economische Zaken, brengt van 20 mei tot en met 23 mei een bezoek aan Polen. Hij wordt daarbij vergezeld door een brede handelsmissie, voornamelijk afkomstig uit de sectoren transport- en milieu-infrastuctuur. De driedaagse missie heeft als doel de politieke- en handelsbetrekkingen met kandidaat-lidstaat Polen verder te intensiveren. Er bestaat grote belangstelling bij het Nederlandse bedrijfsleven voor de opkomende markt Polen. Goede contacten met de Poolse overheid vergemakkelijkt het opereren voor deze bedrijven.
De bedrijvendelegatie onder leiding van missieleider de heer Van Caldenborgh, voorzitter Kamer van Koophandel Rotterdam, telt ca. 35 bedrijven. Een speciaal thema van het bezoek is milieu- en transportinfrastructuur. Nu in Polen het Europese ISPA-programma van toepassing is, zullen de komende jaren met Europese gelden milieu- en transportinfrastructuur-projecten van start gaan en kan het extra interessant zijn voor deze bedrijven om hun activiteiten in Polen te intensiveren.

Tijdens het programma wordt naast Warschau een bezoek gebracht aan de steden Krakow en Katowice, vanwege het economisch belang en verwachte projecten in deze regio. Ybema zal o.a. spreken met minister van Economische Zaken en vice-premier Steinhoff, de minister van Milieu, Tokarczuk, met de minister van Transport, Widzyk en met de minister van Schatkist, Kamela-Sowinska. Voor de meereizende bedrijven zullen er matchmaking sessies plaatsvinden.

Ook zal voor het eerst een topsporter, oud-international hockeyer Floris-Jan Bovenlander, gedeeltelijk bij de missie aansluiten. Het gaat hier om een pilot om de inzet van topsporters als marketinginstrument bij de Nederlandse exportpromotie te betrekken.

Achtergrond
Polen is sinds 1998 verreweg de belangrijkste bestemming voor Nederlandse directe investeringen gericht op Midden- en Oost-Europa. Sinds 1998 is de stroom van directe Nederlandse investeringen in Polen ca. Nlg. 2 miljard per jaar. Dit betekent dat 1/3 van de Nederlandse directe investeringen in die regio in Polen uitstaan.
In 2000 groeide de uitvoer van Nederland naar Polen met 24% en de invoer uit Polen met 19%. Polen blijft voor de Nederlandse uitvoer binnen de regio Midden- en Oost Europa de belangrijkste handelspartner. De Nederlandse invoer uit Polen is in 2000 met Nlg. 3 miljard ongeveer even groot als de invoer uit Hongarije (met Nlg. 2,8 miljard in 2000). Bij de invoer gaat het voornamelijk om machines en vervoermaterieel en diverse gefabriceerde goederen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie