Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Open huis klooster Soeterbeeck inwoners Ravenstein/Deursen

Datum nieuwsfeit: 20-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Zondag 20 mei: open huis voor inwoners van Ravenstein en Deursen VOORMALIG KLOOSTER SOETERBEECK WORDT STUDIECENTRUM KU NIJMEGEN

Op zondag 20 mei van 14.00 17.00 uur is er een open huis in het gerestaureerde klooster Soeterbeeck te Deursen, gemeente Ravenstein. Na een ingrijpende verbouwing wordt Soeterbeeck heropend als Studiecentrum van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Met dit voormalig klooster beschikt de universiteit over een sfeervolle accommodatie voor bezinning en reflectie, en een podium voor het wetenschappelijk en maatschappelijk debat. Soeterbeeck is een klooster uit 1732. Tot 1997 werd het complex bewoond door de zusters Augustinessen van Windesheim. Zij hebben dit cultureel religieus monument met zijn kunstschatten overgedragen aan de KU Nijmegen die het heeft verbouwd en gerestaureerd, waarbij het eigen karakter zoveel mogelijk bewaard is gebleven.

Open huis zondag 20 mei
Inwoners van Ravenstein en Deursen en overige belangstellenden zijn van harte welkom een kijkje te nemen in het gerestaureerde Soeterbeeck. Er zijn rondleidingen, er is een audiovisuele presentatie over de rijke geschiedenis van het klooster en zijn bewoners, er is muziek met vendelslag en er zijn diverse activiteiten voor kinderen, waaronder een huifkarrit, pony rijden en een speurtocht.

Rijksmonument
Het klooster omvat een complex van gebouwen met als waardevolle kern een vleugel uit 1732, die de status van rijksmonument heeft. Aan deze vleugel zijn in de loop van de tijd uitbreidingen verricht, zoals een tuinmanswoning, een rectorswoning, een wasserij, een ziekenvleugel, een kapel en enkele nevenruimten. De oorspronkelijke vleugel heeft op de begane grond een karakteristieke gang, die toegang geeft tot drie grote zalen, waaronder de eetzaal of refter met een prachtig 18e eeuws Rococoplafond. Alle zalen bieden een fraai uitzicht op de kloostertuin.

Op de begane grond zijn verder een keuken en opslagruimten. Nieuw op de begane grond zijn de entree en receptie, de lobby en een ruime serre. Op de eerste verdieping bevindt zich een authentieke gang met aan weerszijden twaalf voormalige kloostercellen die zijn ingericht als eenvoudige eenpersoonsslaapkamers.

Moderne voorzieningen
Hoewel de sfeer en het karakter van het gebouw behouden zijn gebleven, is Soeterbeeck voorzien van moderne voorzieningen en vergaderfacilteiten. Het biedt ruimte voor één- of meerdaagse kleinschalige (studie-)bijeenkomsten, conferenties, vergaderingen, trainingen en sabbaticals. De Nijmeegse universiteit hoopt via Soeterbeeck het wetenschappelijk en maatschappelijk debat te entameren. Denk daarbij aan vraagstukken op het gebied van de medische ethiek, de multiculturele samenleving of het armoedevraagstuk. Juist door themakeuze, unieke ligging en sfeer, onderscheidt Soeterbeeck zich van andere conferentieoorden.

Routebeschrijving
Soeterbeeck te Ravenstein is bereikbaar per openbaar vervoer (stoptrein Nijmegen-Den Bosch, NS-station Ravenstein ligt op 5 minuten lopen van Soeterbeeck) of per auto: vanuit Nijmegen A50 richting Den Bosch, meteen na de brug over de Maas de afslag Ravenstein, eerste rotonde linksaf, volgende rotonde rechtdoor, onder de spoorlijn Nijmegen-Den Bosch, eerste kruising linksaf, bij driesprong links (= Elleboogstraat), via de toegangspoort rijdt u het terrein van Soeterbeeck op, waar voldoende parkeergelegenheid is. o Routeplanner van u naar Soeterbeeck

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie