Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA over samenwerkingsovereenkomst met Duitsland

Datum nieuwsfeit: 21-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 mei 2001

VRAGEN VAN HET LID TIMMERMANS (PVDA) AAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Kent u de berichten in de Duitse pers over het Memorandum of Understanding dat u sloot met uw Duitse collega Scharping? (1)

2. Bent u overeengekomen dat in ruil voor een Nederlandse bijdrage van 100 miljoen gulden aan de Duitse luchtmacht Nederland 500 vlieguren krijgt met Duitse toestellen van het type Transall C-160, Airbus 310 en helikopters van het type Chinook?

3. Wordt de overeenkomst als beëindigd beschouwd zodra de 500 vlieguren zijn volgemaakt?

4. Indien 100 miljoen gulden is betaald voor 500 vlieguren, komt dat neer op een gemiddelde van 200.000 gulden per vlieguur. Hoe verhoudt dit zich tot de in de pers genoemde bedragen van ruim 36.000 gulden per uur voor de Transall en bijna 35.000 gulden per uur voor de Airbus die als kosten door de Duitsers worden berekend?

5. Is er sprake van een groot verschil tussen de kosten voor de Duitse luchtmacht en de vergoeding die Nederland betaalt? Zo ja, welke rechtvaardiging bestaat er voor dit verschil? Worden er door de Duitsers nog andere diensten geleverd?

6. Kunt u aangeven wat de kosten per uur zouden zijn indien de luchttransportcapaciteit commercieel zou worden ingehuurd?

7. Moet de overeenkomst ook worden gezien als een subsidie vanuit de Nederlands defensiebegroting aan de Duitse begroting, mede om gezamenlijk materieelprojecten veilig te stellen? Hoe beoordeelt u in dit verband het bericht dat Duitsland de 100 miljoen gulden hoofdzakelijk zal gebruiken voor de financiering van het Fennek-project?

8. Welke bijdrage levert de overeenkomst aan de versterking van het Europees veiligheids- en defensiebeleid, anders dan het ontlasten van de Duitse defensiebegroting?

(1) Frankfurter Algemeine Zeitung, 16 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie