Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Software-industrie loopt wereldwijd 28.9 miljard gulden mis

Datum nieuwsfeit: 21-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Business Software Alliance
Zoek soortgelijke berichten
Business Software Alliance

Eenderde van zakelijke software wordt illegaal gebruikt

Software-industrie loopt wereldwijd 28.9 miljard gulden mis

Londen, 21 mei 2001 Business Software Alliance (BSA), een samenwerkings-verband van softwareproducenten, schat op basis van nieuwe cijfers dat de Europese software-industrie vorig jaar 8.3 miljard gulden is misgelopen door softwarepiraterij. Wereldwijd is de software-industrie 28.9 miljard gulden misgelopen.


1 op 3 softwarepakketten illegaal
Uit Global Software Piracy Study, een jaarlijks terugkerend onderzoek, blijkt dat Europese bedrijven gemiddeld één op de drie softwarepakketten illegaal gebruiken. In het Nederlandse bedrijfsleven ligt dit percentage met 40% nog hoger.

International Planning and Research Corporation (IPR) heeft in opdracht van BSA voor de zesde maal het illegaal gebruik software wereldwijd onderzocht. Het onafhankelijke onderzoeksintituut berekende dat de industrie de grootste schade oploopt in Duitsland (1.3 miljard gulden), Engeland (1.6 miljard gulden) en Frankrijk (1 miljard gulden).

Beth Scott, vice-president Europe van Business Software Alliance: Ten opzichte van vorig jaar is het percentage illegaal gebruikte software in Nederland gedaald met 4%. Omdat het totaal aantal verkochte pcs is gedaald met 4% maar het verkocht aantal softwarepakketten is toegenomen met 5%, is het illegaal gebruik van software procentueel gedaald. Desondanks is het percentage illegaal gebruikte software in Nederland aanzienlijk hoger dan in de ons omringende landen, zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Denemarken.

Inkomstenderving BTW
Ondanks het feit dat in bepaalde regios het illegaal softwaregebruik licht is gedaald, heeft softwarepiraterij nog altijd tot gevolg dat jaar in jaar uit duizenden banen op de tocht staan. Overheden beginnen in te zien dat zij ook schade lijden, omdat er geen BTW over de illegaal gebruikte software wordt afgedragen, aldus Beth Scott.

Om het belang van legaal verkregen software te benadrukken, gaat BSA door met voorlichtingsactiviteiten en invallen bij bedrijven die de zakelijke software illegaal gebruiken. In Nederland richt BSA zich daarbij vooral op de overtreders in het midden- en kleinbedrijf. Wereldwijd is BSA in contact met overheden om samen het grote probleem van illegaal gebruikte software te bestrijden.

Over BSA>br> Sinds 1988 vertegenwoordigt de Business Software Alliance (BSA) wereldwijd de toonaangevende softwareproducten naar zowel overheden als bedrijfsleven en consumenten. De BSA licht softwaregebruikers voor op het gebied van auteursrechten, streeft naar een publieke opinie die innovatie aanmoedigt en verkoopkansen bevordert en strijdt tegen gebruik en distributie van illegaal gebruik van software.

Wereldwijde leden van de BSA zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CNC Software/Mastercam, Macromedia, Microsoft, Symantec en UGS. BSA websites: www.bsa.org en www.nopiracy.com. De BSA Hotline is te bereiken op 0800 8998566. E-mail: (contact@bsa.nl)

For Additional Information:

Wouter Jong
(wouter_jong@nl.bm.com)
070 - 362 4861

Stichting BSA Nederland Postbus 1170 1000 BD Amsterdam Tel: 0800-899-85-66 Fax: 0165-57-40-01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie