Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Bushmeat in Artis

Datum nieuwsfeit: 21-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Artis

Amsterdam, 10 mei 2001

Persbericht

Expositie Bushmeat in Artis

Op maandag 21 mei opent Artis de expositie Bushmeat om nogmaals aandacht te vestigen op de illegale, commerciële jacht op wilde dieren in West- en Centraal-Afrika. Diersoorten zoals de gorilla, chimpansee, bosolifant en luipaard worden in hun bestaan bedreigd en zullen over tien jaar uitgestorven zijn, als er niets gebeurt aan deze zorgwekkende situatie.

Bushmeat, ook wel vertaald als vlees uit de wildernis, wordt over de hele wereld gejaagd, maar momenteel is de situatie in met name West- en Centraal-Afrika wel heel schrijnend.

De eens zo kleinschalige en lokale jacht is er omgeslagen in een nietsontziende commerciële jacht op vele, voor een deel zelfs bedreigde, diersoorten. Het vlees wordt niet uit noodzaak gegeten, maar puur als delicatesse. Bovendien is het regenwoud door wegenbouw ten behoeve van de houtkapbedrijven veel toegankelijker geworden voor jagers. Distributie van Bushmeat is daardoor een stuk makkelijker geworden. En, er komt zelfs Bushmeat terecht in restaurants in Europa en Noord-Amerika

In het najaar van 2000 is de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), in samenwerking met de European Association for Zoos and Aquaria (EAZA) gestart met een handtekeningenactie. In de petitie wordt de Europese leiders gevraagd geen projecten te ondersteunen die de Bushmeat-handel in stand houden of zouden kunnen bevorderen. Ook wordt gevraagd Afrikaanse landen te helpen bij het terugdringen van de illegale Bushmeat-handel. Aan de Afrikaanse leiders wordt gevraagd toe te zien op de naleving van de wetten die de bedreigde diersoorten moeten beschermen en om de noodzaak van duurzaam wildbeheer te erkennen en dit onderwerp op de beleidsagendas te zetten.

Met de expositie, tot eind september dagelijks te bezoeken in het Gorillahuis, vestigt Artis extra aandacht op de Bushmeat-problematiek. Uiteraard bestaat ook in Artis nog steeds de mogelijkheid om de petitie te ondertekenen.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie