Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw hondenpoepbeleid van kracht in gemeente Wageningen

Datum nieuwsfeit: 21-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wageningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Wageningen

Nieuw hondenpoepbeleid van kracht

Met ingang van 21 mei aanstaande gelden er nieuwe regels voor het uitlaten van honden. Op basis van het hondenbeleid dat de gemeenteraad in 1999 heeft vastgesteld, zijn 41 hondenuitlaatveldjes en 8 losloopveldjes aangelegd. Op 21 mei geeft wethouder Bogers symbolisch het startsein voor het nieuwe hondenpoepbeleid.

Wat houdt het nieuwe hondenbeleid in?
Om de overlast van hondenuitwerpselen in de openbare ruimte tegen te gaan, wordt er een algemene opruimplicht voor hondenuitwerpselen ingevoerd. De hondenbezitter moet binnen de bebouwde kom de uitwerpselen opruimen of gebruik maken van de uitlaat- en losloopveldjes. Alleen op deze veldjes hoeft de hondenbezitter de uitwerpselen niet op te ruimen. Op deze veldjes worden de uitwerpselen van de honden regelmatig door de gemeente geruimd. Door deze aanpak wil de gemeente de overlast door hondenuitwerpselen terugbrengen. Er zal gecontroleerd gaan worden op de naleving van de nieuwe maatregelen. Een overtreding kost fl. 60,--.

Wat is een uitlaatveldje ?
Een uitlaatveldje is een klein terreintje (gemiddeld ongeveer 225 m2) dat bestaat uit kort gras. De grenzen van het terreintje worden aangegeven door een of meerdere bordjes. Op een uitlaatveldje moet de hond aangelijnd worden uitgelaten. De vorm van deze veldjes is meestal langgerekt en direct grenzend aan een voetpad. De uitwerpselen van de honden mogen op deze veldjes blijven liggen. Ze worden regelmatig verwijderd door de gemeente. In totaal wil de gemeente 42 uitlaatveldjes aanleggen.

Wat is een losloopveldje ?
Een losloopveld is groter dan een uitlaatveldje. De gemiddelde oppervlakte bedraagt circa 750 m2. Op deze grasveldjes mogen de honden loslopen, mits ze onder appèl staan van de eigenaar van de hond. Ook hier zal de gemeente regelmatig de hondenuitwerpselen opruimen. Het voorstel is om 8 losloopveldjes aan te leggen binnen de bebouwde kom.

Locaties uitlaat- en losloopveldjes
Er is geprobeerd om een regelmatige spreiding van de veldjes te krijgen over geheel Wageningen. Vanwege het ontbreken van een geschikte locatie zijn er buurten waar geen veldje kan worden aangelegd. Op deze plaatsen worden speciale hondenpoepafvalbakken geplaatst.
In Wageningen-hoog worden geen veldjes of bakken geplaatst, in deze wijk worden de honden veelal in het bos uitgelaten.

Informatie
Informatie over het gebruik van veldjes en de regels kunt u krijgen bij de Servicelijn (492466), de inspecteurs openbare ruimte of de gebiedsgebonden agenten.
Ook kunt u bij de Servicelijn melden als een veldje vervuild is of als er ergens bij u in de buurt een plaats is waar hondenpoepvervuiling is.

Evaluatie
De werking van het hondenpoepbeleid wordt over ongeveer een jaar geëvalueerd. De evaluatie vindt mede plaats op basis van geregistreerde klachten (Servicelijn), ingezamelde hoeveelheden hondenpoep, vragen aan gebruikers en omwonenden en overleg met diverse organisaties.
Afhankelijk van de evaluatie wordt bekeken of er wijzigingen in het beleid of in de locaties van de veldjes aangebracht moeten worden.

Start
De start van het hondenpoepbeleid vindt plaats op maandag 21 mei op het losloopveld hoek Beatrixlaan-Eikenlaan. Tijdens deze opening vindt de presentatie van de folder en de poster plaats. Voor hond en baas is er ook nog wat lekkers. Genoeg redenen dus om te komen. De openingsactiviteit begint om 16.00 uur. Wij nodigen iedereen van harte uit om de startactiviteit bij te wonen.
De folders worden toegestuurd aan hondenbezitters en zijn vanaf 22 mei beschikbaar bij Bureau Communicatie en Externe Betrekkingen, Markt 22.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie