Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Project Klankenkoorts: muzikale creativiteit in onderwijs

Datum nieuwsfeit: 21-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Klankenkoorts:Over muzikale creativiteit in het onderwijs Brugge, 17/5/2001
Op initiatief van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland wordt in samenwerking met Musica, Vooruit en Kong een project uitgewerkt om de creativiteit in het muziekonderwijs te stimuleren. Op dit ogenblik waait er een frisse wind door het muziekonderwijs. De eindtermen muzische vorming - muziek in het lager onderwijs stellen het improviseren en experimenteren, klankbronnen en muziekinstrumenten uittesten op hun klankwaarde, openstaan voor hedendaagse muziek centraal. In de eindtermen muzikale opvoeding van het secundair onderwijs staat dat leerlingen onder leiding een eenvoudig, door henzelf bedacht muzikaal gegeven vocaal, instrumentaal of met beweging improviseren en hierbij streven hierbij naar originaliteit en authenticiteit. Ook het deeltijds kunstonderwijs zoekt naar nieuwe werkvormen en methoden. Het muziekonderwijs beweegt, maar er blijft nog heel wat werk aan de winkel.

Wat betekent meer muzikale creativiteit in het onderwijs stimuleren? Hoe brengen we iedereen er toe om helemaal op te gaan in zijn muziek? Kan je helemaal opgaan in muziek die iemand anders heeft geschreven? Hoe klanken ontdekken en exploreren en van daaruit creëren?

Om antwoord te krijgen op deze vragen is er het project Klankenkoorts voor het lager, secundair en hoger onderwijs en het deeltijds kunstonderwijs. Hiervoor wordt uiteraard beroep gedaan op muzikanten en organisaties zoals Musica en de vzw Kong met de nodige knowhow op dit vlak.

Het project omvat:

§ juni 2001: presentatiedagen Gent, Brugge, Middelburg § september - oktober 2001: pilootprojecten in het onderwijs Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderenen Middelburg
§ oktober - november 2001: stages en workshops in Vooruit Gent § november 2001: colloquium en concerten in Vooruit Gent § voorjaar 2002: publicatie

Op 9 juni (Provinciehuis Gent), 10 juni (Provinciaal Hof Brugge) en 16 juni (Centrum Nieuwe Muziek Middelburg) 2001 wordt het hele opzet voorgesteld aan de onderwijsmensen uit de betreffende provincie. Muzikanten gepassioneerd door klank en ritme brengen interactieve workshops en concerten. De bedoeling is dat alle aanwezigen de filosofie van het project lijfelijk meemaken.
Scholen die een muziekproject willen uitwerken, krijgen meer informatie. Zij worden in de maanden september en oktober begeleid door professionele muzikanten. Bovendien krijgen zij via de website www.musica.be het nodige materiaal aangereikt.
In de Vooruit in Gent vinden in het Allerheiligenverlof een reeks van stages en workshops voor kinderen, jongeren en leerkrachten plaats. Op 3 november 2001 worden tijdens een colloquium de opgedane ervaringen samengebracht en getoetst.
Tenslotte verschijnt er een publicatie met aanbevelingen om het muziekonderwijs in Vlaanderen nieuwe impulsen te geven. Klankenkoorts is een initiatief van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland in samenwerking met Musica en Vooruit.

Voor meer informatie over Klankenkoorts kan u terecht bij Coördinatie provincie Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen: Els Dekoninck, +32 (0)50 40 34 05, els.dekoninck@west-vlaanderen.be Musica : Marc Vertommen, +32(0)11 610 510, (marc.vertommen@musica.be)

Op de website www.musica.be vindt u uitgebreide inhoudelijke en praktische informatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie