Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel toestemming huwelijk prins v. 0ranje ingediend

Datum nieuwsfeit: 21-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
21 mei 2001

COMMUNIQUE VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

WETSVOORSTEL TOESTEMMING HUWELIJK PRINS VAN ORANJE INGEDIEND BIJ

STATEN-GENERAAL

Heden is bij de Staten-Generaal ingediend het voorstel van rijkswet inzake het verlenen van toestemming aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, om een huwelijk aan te gaan met Máxima Zorreguieta. Het burgerlijk huwelijk en de kerkelijke bevestiging zijn voorzien op 2 februari 2002 te Amsterdam.

Wanneer wettelijke toestemming wordt verleend, zal Máxima Zorreguieta vanaf de huwelijksvoltrekking lid zijn van het Koninklijk Huis. Omdat hiervoor de Nederlandse nationaliteit noodzakelijk is, is haar met het oog op deze bijzondere situatie bij koninklijk besluit van 17 mei 2001 naturalisatie verleend.

De Argentijnse wetgeving staat niet toe dat Máxima Zorreguieta de Argentijnse nationaliteit verliest of daarvan afstand doet. In Argentinië kan zij evenwel geen staatkundige rechten meer uitoefenen. Naar Nederlands recht en naar Argentijns recht is het Nederlanderschap daarmee haar eerste en voornaamste nationaliteit.

Met de verlening van het Nederlanderschap is een nieuwe stap gezet in het proces van introductie en kennismaking van de verloofde van Prins Willem-Alexander met de Nederlandse samenleving en met de samenleving van de Nederlandse Antillen en Aruba. Haar programma omvat voorts verdere studie van onder meer het Nederlands, geschiedenis en staatsrecht. Nadat het huwelijk zal zijn voltrokken, zal haar zitting in de Raad van State worden verleend. Gelet op het bijzondere karakter en de zwaarte van haar programma heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag besloten dat voor Máxima Zorreguieta het gebruikelijke inburgeringsprogramma voor nieuwkomers achterwege wordt gelaten.

Gezien de plaats die de echtgenote inneemt bij de uitoefening van de koninklijke functies door de Prins van Oranje als vermoedelijk opvolger zullen haar ter gelegenheid van het huwelijk bij koninklijk besluit de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau worden verleend. Zij zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg worden genoemd.

Ten aanzien van de geslachtsnaam van kinderen die uit het huwelijk worden geboren is de regering voornemens om ter gelegenheid van het huwelijk bij koninklijk besluit te bepalen dat die geslachtsnaam zal luiden: Van Oranje-Nassau. De kinderen krijgen de volgende titels en namen: Zijne (Hare) Koninklijke Hoogheid Prins (Prinses) der Nederlanden, Prins (Prinses) van Oranje-Nassau.

RVD, 21.05.2001, 09.45 uur
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie