Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AGALEV vraagt afkeuring Israëlisch-Palestijnse geweldspiraal

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
K A M E R - & S E N A A T S F R A C T I E
A G A L E V

Brussel, 22 mei 2001

AGALEV vraagt duidelijke afkeuring van Israëlisch-Palestijnse geweldspiraal


Voor het eerst sinds 1967 heeft Israël de oorlog verklaard aan de Palestijnen en hun land genadeloos gebombardeerd. Deze aanval tegen weerloze burgers is bedoeld als wraak voor terroristische aanslagen van extremistische terreurgroepen. Door niet de terreurgroepen maar de burgers te straffen drijft Israel de Palestijnse burgers in het kamp van de extremisten en rechtvaardigt zij op deze wijze het zinloos geweld. De aanval van 19 mei werd uitgevoerd met F-16 toestellen, uit wraak tegen de bomaanslag van de dag ervoor door een zelfmoordenaar van Hamas. Bij de terreurdaad vielen zes doden, bij de vergeldingsbombardementen twaalf.
Het oude "oog om oog" is een barbaarse methode, een "beschaafd" (?) land als Israel onwaardig, leidt naar nergens en is gewoonweg misdadig. De Israelische premier Sharon, eertijds verantwoordelijk voor de slachting in de vluchtelingenkampen van Chabrah en Chatilahdie, gaat weer dezelfde weg op en kan enkel als oorlogsmisdadiger worden omschreven. Dat deze man, midden het oorlogsgeweld binnenkort ontvangen zou worden in het Belgisch parlement, of door minister van Buitenlandse zaken Michel kan voor Agalev niet.
Momenteel wordt er ook op Europees niveau een evaluatie gemaakt van de Associatie-akkoorden tussen de EU en Israel . Ook hier moet Belgie een bijzonder krachtig protest laten weerklinken tegen de oorlogssituatie en de schending door Israel van deze akkoorden en van de mensenrechten in de bezette gebieden. Israel werd onlangs veroordeeld door de VN-mensenrechtencommissie.

Agalev pleitte onlangs nog voor de opschorting van het associatieverdrag en zal terzake eerstdaags een resolutie neerleggen in beide Kamers van het parlement.

Leen Laenens, Volksvertegenwoordigster
Michiel Maertens, Senator


Meer informatie:
Agalev Kamerp- en Senaatsfractie, Brussel
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: (fractie.kamer@agalev.be) of (fractie.senaat@agalev.be) www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie