Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stankoverlast in Flevoland door MKZ-kadavers

Datum nieuwsfeit: 22-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 22 mei 2001

In verschillende koel- en vrieshuizen in de Noordoostpolder worden MKZ-kadavers opgeslagen. Dit terwijl de in de toezichtsgebieden toegepaste noodvaccinatie bedoeld was om de aanvoer van afgemaakte dieren uit de MKZ gebieden te kunnen aanpassen aan de verwerkingscapaciteit van Rendac. SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe ging, nadat hij de laatste week regelmatig klachten kreeg over de vreselijke lijkenlucht die in de polder hangt, zelf op onderzoek uit. In Nagele bezocht hij een koel- en vrieshuis, waar gesloten vrachtwagens af en aan reden met kadavers in kisten (normaal gebruikt voor o.a. aardappelen, uien en wortelen), die torenhoog in enkele vrieshallen opgeslagen bleken te worden. Volgens de aanwezige RVV'er zou het gaan om opslag voor onbepaalde tijd. De kadavers zouden bij de Afval Verwerking Rijnmond (AVR) verbrand gaan worden.

Poppe: 'De Kamer is nooit op de hoogte gebracht van andere destructiemaatregelen laat staan van opslag van kadavers. Verbranding bij de AVR van zoveel kadavers kan een aanzienlijke tijd gaan duren en heeft tevens tot gevolg dat er extra met kadavers wordt gezeuld. Dit kan beteken dat straks de gebieden als MKZ-vrij weer opengaan, terwijl de kadavers nog opgeslagen liggen in koel- en vrieshuizen die normaal gesproken voor opslag van agrarische voedselgewassen worden gebruikt. Dit lijkt mij een zeer ongewenste situatie'.

Poppe stelt via de Vaste Kamercommissie voor LNV vragen aan de minister, met als doel de opslag van kadavers in koel- en vrieshuizen stop te zetten.


1. Waarom worden kadavers uit de MKZ-gebieden in koel- en vrieshuizen bestemd voor agrarische producten, opgeslagen en niet direct naar de Rendac afgevoerd?

2. Is de invries capaciteit van deze koel- en vrieshuizen snel genoeg om ongewenst uitlekken van lijkvocht te voorkomen?
3. Is het verantwoord dit soort koel- en vrieshuizen daarvoor te gebruiken?

4. Is het juist dat het de bedoeling is om deze kadavers bij de AVR te laten verbranden?

5. Om hoeveel kadavers gaat het en hoeveel koel- en vrieshuizen worden hiervoor gebruikt?

6. Hoelang zullen deze kadavers in deze koelhuizen opgeslagen blijven?
7. Wat zijn de kosten die hiermee gepaard gaan?
Meer informatie:

Remi Poppe: 06-53359394

Krista van Velzen: 070-3183810

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie